Scouterna hade träffats på Världsscoutjamboreen i Japan, ett scoutmöte som hålls vart fjärde år med deltagare från hela världen. För fyra år sedan hölls det i Kristianstad Foto: TT

Vårdinsats för scouter avslutas

Publicerad

Vården kan avsluta den stora insatsen att ge antibiotika i förebyggande syfte till de scouter som riskerade att drabbas av smittsam hjärnhinneinflammation (meningokocker). Till helgen har det gått så lång tid att det inte finns någon risk att insjukna, skriver Folkhälsomyndigheten.

Hittills har fem bekräftade fall av sjukdomen rapporterats, fyra från Skottland och ett från Sverige. I Sverige är tre misstänkta fall fortfarande under utredning, men ingen är allvarligt sjuk.

Tillståndet för den tonåriga flicka som har bekräftad sjukdom och som sedan en tid vårdas på Karolinska universitetssjukhuset är fortfarande ”allvarligt, men stabilt”, säger sjukhusets presstalesperson Mirjam Kontio till TT.

Det var i måndags som Folkhälsomyndigheten rekommenderade de cirka 1 900 ungdomar och unga vuxna som nyligen hade deltagit i ett internationellt scoutläger i Japan att uppsöka sjukvård för att få förebyggande behandling mot meningokocker, en bakterie som kan orsaka svår sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet