Den svenska tonårsflickan smittades på ett stort scoutläger i Japan under sommaren. Foto: TT

Smittsam hjärnsjukdom bekräftad

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu bekräftat att den flicka som vårdas på Karolinska är smittad av hjärnsjukdomen menigokocker.Tillståndet är allvarligt men stabilt för flickan, uppger sjukhuset till TT.

Provsvaren är klara och det står nu klart att flickan har smittsam meningokocksjukdom (hjärnhinneinflammation).

– Det är en allvarlig sjukdom, men tillståndet är under kontroll, säger sjukhusets presstalesperson Mirjam Kontio till TT.

Smitta på scoutläger

Några nya fall av sjukdomen har inte bekräftats.

Var på scoutläger

Det var i går som Folkhälsomyndigheten uppmanade samtliga 1.900 svenskar som varit på ett internationellt scoutläger i Japan att uppsöka sjukvård. Detta sedan flera fall av smittsam meningokocksjukdom (hjärnhinneinflammation) upptäckts.

Bland de svenska deltagarna fanns ett ”mycket troligt” fall och två som är under utredning.

– Dessa två andra fall utreds vidare. Vi vet ännu inte. Man väntar säkert på provsvar, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Även om risken är liten vill myndigheten att deltagarna ska få förebyggande behandling i form av antibiotika, med tanke på sjukdomens allvarlighetsgrad.

Pussar kan smitta

Även anhöriga kan komma att behandlas, om de haft nära kontakt med resenärerna efter hemkomsten.

– Meningokocker smittar inte av ett handslag. Bakterierna sitter i svalget och kan smitta vid hostningar eller vid salivkontakt. Men huruvida de anhöriga ska få förebyggande behandling eller inte är något som den behandlande läkaren får ta ställning till, eventuellt i samråd med smittskyddsläkaren, säger Anders Wallensten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet