Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Eva-Karin Stenberg berätta mer om rutinerna i klippet. Foto: Ida Röök Svalander/SVT

Förbud mot besök på äldreboenden hävs

Uppdaterad
Publicerad

Nu hävs besöksförbudet på äldreboendena runtom i landet. Detta är något som välkomnas av Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstad. Enligt henne är det dock tudelat, samtidigt som man vill skydda de äldre från covid-smitta finns det ett uppdämt behov för såväl de äldre som anhöriga att få träffas.

Det har varit besöksförbud på äldreboenden sedan i mars, men på torsdagen den 1 oktober hävs förbudet. Tidigare har man kunnat träffas utomhus, men nu är det alltså okej att även gå in till sin anhöriga som bor på ett äldreboendet. Men detta är omgärdat av rutiner, allt för att förhindra att covid-smitta sprids.

”Måste vara helt frisk”

Eva-Karin Stenberg menar att det har varit tufft för de äldre att sitta isolerade, och att man nu måste ta rutinerna på allvar.

– Vi har satt upp rutiner som bland annat innebär att man som anhörig måste boka en tid, man ska vara helt frisk vid ett besök och man ska desinficera sina händer när man kommer till boendet. Sedan är det kanske allra viktigast att man håller avstånd, och inte pussas och kramas och så där, säger hon.

Hör Eva-Karin Stenberg berätta mer om rutinerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer