Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företagare i Laholm hoppas på att Laholms kommun ska ta till sig av deras synpunkter. Foto: Valentina Xhaferi/SVT

Släckt belysning i Laholm oroar handlare inför julhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun beslutade i veckan att spara in på julbelysningen i stadskärnan. Och det här upprör nu handlare.

– Vi är många som drivit upp stadskärnan och den är välbesökt och jag är rädd att vi kan bli påverkade av detta, säger butiksägaren Liana Christensen.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om att Laholms kommun släckt två tredjedelar av gatlamporna i kommunen. Nu vill kommunen också spara in på julgranar och julbelysning.

– Risken är att om vi har ett nedsläckt Laholm så kanske kunderna vänder sig till Väla, Hallarna eller till andra ställen, säger Lars-Göran Persson, ordförande för föreningen Attraktiva Laholm som företräder butiksägare i Laholm.

”En tråkig jul absolut”

Knut Slettengren (M) ordförande i kommunens samhällsbyggnadsnämnd, säger till SVT att han har respekt för handlarnas synpunkter, men att nämnden står bakom sitt beslut för att spara på kilowattimmar.

– Det blir en tråkig jul, absolut, jag förstår det. Men jag är övertygad om att andra köpmän i andra städer också drabbas på det här sättet.

Vad vill företagarna att kommunen ska göra? Och hur skulle kommunen kunna hjälpa företagarna samtidigt som det sker elbesparingar? I klippet ovan ser du hur föreningen Attraktiva Laholm svarar på de frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.