I klippet ovan berättar Louise Uvenfeldt (M) mer om varför de valde att stryka förslaget. Foto: SVT

Förslag om sopböter slopas

Publicerad

Halmstads avfallsbolag (Hem) ville införa straffavgift för de som felsorterar. Men politikerna i kommunfullmäktige tyckte annorlunda och nu slopas förslaget.

Under torsdagen antog kommunfullmäktige i Halmstad den nya renhållningstaxan för 2020. Det skulle bland annat beslutas om det förslaget som styrelsen i Hem tagit fram om att ge straffavgift till de som slarvar med sortering av sopor.

Syftet med förslaget var att få invånarna i Halmstad att sopsortera bättre, då Hem menar att det slängs alldeles för mycket löst avfall i i soptunnorna i kommunen.

På kommunfullmäktige lade Hems ordförande Louise Uvenfeldt (M) fram att hon tyckte att straffavgiften borde strykas.

– Regeringen har fattat beslut om en ny typ av insamling av förpackningar och tidningar som kommer träda i kraft 2021. Det kommer ställa helt nya krav på oss som kommun, därför känns det inte som rätt tidpunkt nu att införa den här typen av sanktionsavgift, säger Louise Uvenfeldt (M).

”Inte ett bra beslut”

Halmstad energi och miljö är dock inte helt nöjda med beslutet.

– Vi är besvikna, särskilt eftersom vi har sett att sanktionsavgifter har fungerat bra i andra kommuner, säger Anders Bredfell, kommunikationschef på Hem.

De tror att det här kan leda till att det blir dyrare för kommuninvånarna i slutändan.

– Nu får vi kanske investera ytterligare i anläggningen eller ha mer personal för att kunna hantera situationen, fortsätter han.

I klippet berättar Louise Uvenfeldt (M) mer om varför de valde att stryka förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.