Första coronafallet i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Halland – det handlar om en person från Kungsbacka kommun som varit i norra Italien. Personen går i en skola i kommunen. Personen isolerade sig tidigt och behöver i nuläget inte någon sjukhusvård, enligt Region Halland.

Det gäller en elev på Särö skola i Kungsbacka – men skolan kommer vara öppen som vanligt och välkomnar alla friska elever att ta del av undervisningen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Risken för smitta på skolan anses vara låg, enligt smittskydd på Region Halland. De personer som kan ha utsatts för möjlig smitta är redan kontaktade av smittskyddet.

Coronaviruset i Halland

Personen ska ha haft milda sjukdomssymtom efter sin resa till norra Italien och under söndagen visade provsvaren att det handlade om coronaviruset.

”Mycket litet antal utsatta för eventuell smitta”

Personen har vid tidiga symtom isolerat sig hemma och kontaktat sjukvården via 1177, enligt Region Halland. Man har utfört så kallad smittspårning och det handlar om ungefär fem personer som räknas ha haft nära kontakter med den smittade.

– Eftersom patienten vid mycket tidiga symtom isolerat sig och haft begränsade kontakter bedömer vi att det är ett mycket litet antal personer som kan vara utsatta för smitta. De som vi kartlagt som möjliga nära kontakter är kontaktade av smittskyddet och får våra instruktioner och råd för hur vi går vidare för att undvika spridning, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.

Behöver inte sjukhusvård

Ett antal prover har tagits på nära kontakter där man väntar på svar. Personen har rest tillsammans med andra personer och de är kontaktade.

Den smittade mår efter omständigheterna bra och behöver i nuläget inte någon sjukhusvård, framkom under regionens presskonferens på måndagsförmiddagen.

Enligt regionen har det funnits med i deras beredskap att Halland skulle kunna få ett coronafall.

– Riskläget i Halland har inte förändrats i och med detta fall, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.

Coronaviruset – hit kan du vända dig

  • Om du har allmänna frågor till exempel om myndigheternas arbete eller om du känner oro, ring 113 13.
  • Om du har symtom och har varit i ett land där smittspridning pågår eller haft kontakt med någon som är smittad, ring först 1177, åk inte direkt till en vårdmottagning för att undvika att sprida eventuell smitta.

Källa: Region Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet