Carolina Samuelsson, sjukhuschef Foto: Region Halland

Fortsatt högt tryck på Halland sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Forstatt högt tryck, allvarligt läge och indragen ledighet för personalen. Situationen på Hallands sjukhus är alltjämt besvärlig när man nu kliver in i ett nytt år – där coronapandemin i allra högsta grad fortfarande kvarstår.

– Vi har patienter inneliggande som ser tillbaka och ångrar sin oförsiktighet när de drog på sig smittan, säger Carolina Samuelsson, chef för Hallands sjukhus, på nyårsdagen.

I veckan gick Hallands sjukhus upp i stabsläge, drog in nyårsledigheten och stoppade patienter från andra regioner när trycket ökade. Trycket är fortsatt stort och läget allvarligt.

– Vi har ett fortsatt ansträngt läge men beslutet att utöka antalet vårdplatser för covid-19-patienter var rätt, säger Carolina Samuelsson, chef för Hallands sjukhus.

Coronaviruset i Halland

Under nyårsdagen noterades att 47 covid-19-patienter vårdas vid Hallands sjukhus, 4 av dessa med pågående infektion får intensivvård.

Ytterligare några patienter är smittfria men i fortsatt behov av intensivvård. Dessutom får några patienter intensivvård av icke covid-relaterade orsaker. Totalt får 11 patienter intensivvård i regionen.

Ännu mer ansträngt under andra vågen

Hur inledningen på det nya året nu blir för Hallands sjukhus beror på den fortsatta utvecklingen.

Nu på måndag genomför man årets första grundligare avstämning av behoven. Enligt sjukhuschefen finns beredskap för att kunna öppna ytterligare vårdplatser.

– Jag vill uppmana alla att göra allt de kan för att undvika kontakter, undvika smitta och därmed hjälpa sig själva, sina medmänniskor och oss i vården att klara vårt uppdrag, säger Carolina Samuelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet