Kajsa Aldstedt, jurist på Laholms kommun. Foto: SVT

Fryst skolmöbeltvist i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten avskriver målet där en leverantör vill ha upphandlingen av möbler till Glänninge skola ogiltigförklarad. Därmed snurrar turerna vidare vad gäller den otillåtna upphandlingen av skolmöbler för 1,2 miljoner.

– Enligt Kammarrätten, dit möbelleverantören som gick miste om upphandlingen, överklagade, har parterna Laholms kommun och den konkurrerande möbelleverantören redan fullgjort sina förpliktelser och därmed är det meningslöst för Kammarrätten att ta upp ärendet, förklarar Kajsa Aldstedt, jurist på Laholms kommun.

Samtidigt har inte kommunen betalat möblerna ännu. Förvaltningsrätten har, i avvaktan på sin slutgiltiga dom om upphandlingen, istället fryst läget för parterna.

– Vi har därför fått begära anstånd hos leverantören vad gäller betalningen, säger Kajsa Aldstedt.

Möblerna, som är specialbeställda vad gäller form och färg, är dock redan på plats i den nya skolan.

Får använda skolmöblerna

Nu avvaktar parterna Förvaltningsrättens slutliga dom och under tiden får kommunen använda de nya möblerna.

– Rätten kan säga att det var en otillåten upphandling men ändå låta oss ha kvar avtalet och därmed möblerna. Eller så ogiltigförklarar de upphandlingen och då får vi se hur vi går vidare, säger Kajsa Aldstedt.

Laholms skolchef och kommunjurist har tidigare erkänt att de gjort juridiskt fel när de direktupphandlade skolmöblerna, men att de gjort det för att rädda skolstarten.

Utan möbler bedömde de att skolan inte kan öppna som planerat efter sommarlovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.