Utrustningen lämnades över till mannen på tågstationen, en öronsnäcka, kamerautrustning och router för att kunna fuska på provet. Foto: Polisens förundersökning

Gjorde körkortsprov utrustad med kamera och antenn – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern i Halmstad döms för att ha fuskat på den teoretiska delen av körkortsprovet. Han ska ha försetts med kameralins, antenn och hörlur så att en annan person kunde se frågorna och läsa upp svaren till mannen.

Mannen hade försökt sig på teoriprovet 10 gånger men misslyckats vid samtliga försök. Då fick han kontakt med en person via sociala medier som var villig att hjälpa honom mot ersättning.

Tjänsten skulle kosta mellan 10 000 – 15 000 kronor om han klarade provet, vilket han inte gjorde. Istället blev han tagen på bar gärning under provet med hjälpmedel som kameralins, antenn och hörlur.

Bedömdes som grovt brott

Mannen åtalas nu för osann försäkran, eftersom han vid provtillfället lovat på heder och samvete att inte använda otillåtna hjälpmedel.

Han erkände i förhör och dömdes av Varbergs tingsrätt till 50 dagsböter. Brottet bedömdes som grovt eftersom det är ett prov som ska bevisa att föraren har de kunskaper om att få framföra fordon i trafik som krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.