Enligt åtalet ville den åtalade att minkfarmsägaren skulle skära sig på knivbladen. Foto: Polisens förundersökning

Minkfarm i Falkenberg fick brev med knivblad och hot – man åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Minkfarmaren i Falkenbergs kommun fick ett kuvert i brevlådan med fasttejpade knivblad på insidan. Kuvertet innehöll också ett hotbrev där avsändaradressen var ett nätverk av djurrättsaktivister. Nu åtalas en man i 20-årsåldern.

När minkfarmaren fick brevet i oktober 2021 upptäckte han att det innehöll någon typ av kniv och lämnade det därför direkt till polisen.

Inuti hittade polisen fasttejpade knivblad, som enligt åtalet, var till för att ägaren skulle skära sig. I kuvertet låg även en lapp med texten: ”Glöm inte bort att hålla ett extra öga på familjen (...) Djurrättsmilisen vinner alltid”

Djurrättsmilisen är enligt Center mot våldsbejakande extremism (CVE) ett våldsbejakande djurrättsnätverk.

Skickat liknande brev tidigare

Mannen i 20-årsåldern åtalas nu vid Varbergs tingsrätt misstänkt för försök till misshandel och olaga hot. Han har tidigare dömts vid Lunds tingsrätt för att ha skickat ett brev med rakblad till en ägare av en minkfarm i Skåne.

På kuvertet till minkfarmen i Falkenberg har polisen säkrat DNA från mannen. Den misstänkta förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.