Göran Sidén och hans hemmasnickrade ”soltoalett” i trädgården i Snöstorp. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Göran vill skapa en bättre värld med sin ”soltoalett”

Uppdaterad
Publicerad

Göran Sidén, som är lektor på Högskolan i Halmstad, har under lång tid snickrat på sin hemmagjorda toalett i trädgården i Snöstorp. Det som är udda är att den drivs av solenergi. Nu hoppas han att den ska revolutionera toalettbranschen och samtidigt skapa en bättre värld.

– I dag ingår inte urin och fekalier på ett bra sätt i det kretslopp som man vill ha i framtidens samhälle. Så jag tycker det är en angelägen fråga att lösa, säger Göran Sidén.

Han är specialiserad inom elkraftområdet och har sedan lång tid tillbaka varit intresserad av energi överlag. Idéen om att bygga en ”soltoalett” har funnits i tankarna i många år, men det är de senaste månaderna som han kunnat lägga extra tid på sitt projekt. Målsättningen är tydlig.

Varm luft torkar bajs

– Det ena syftet är att göra avfallet lätthanterligt och det andra är att ta vara på råvarorna, säger han.

”Soltoaletten”, som han har kommit att kalla sin uppfinning, fungerar på följande vis. Solfångare som placerats på taket skapar varm luft som, via en soldriven fläkt, pumpas ner i toalettutrymmet via stora rör. Avföringen och urinet samlas i stora kärl på baksidan.

– Den varma luften torkar ut avfallet och gör det både lukt- och bakteriefritt, säger Göran.

Blir till gödsel

Vidare menar han att det sen enkelt kan transporteras till en förbränning. Men det kan komma till nytta på växtodlingar i både mindre och större skala.

– Det blir gödsel. Restprodukterna innehåller viktiga näringsämnen som fosfor och kväve, säger Göran.

Förhoppningen är att toaletten i framtiden ska placeras vid exempelvis badplatser och längs vandringsleder. Men Görans mål sträcker sig betydligt längre än så.

Utbrett problem

– Det viktigaste syftet är att min toalett kan spridas till de områden i världen där det saknas toalett. För det skapar stora problem i form av ohälsa, säger han.

Enligt organisationen Water Aid, som arbetar för människor i fattiga länder ska få tillgång till rent vatten och sanitet, lever i dag 2,3 miljarder människor, alltså nästan en tredjedel av jordens befolkning, utan tillgång till en ordentlig toalett. Varje dag dör därför hundratals barn dör av de diarrésjukdomar som orsakas av bakterispridningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.