Roland Gottfridsson (C), ordförande i kommunfullmäktige i Laholm, har varit hårt pressad efter att Länsstyrelsen hittat mycket allvarliga brister i hans grisproduktion.

Gottfridsson (C) slutar med grisar

Uppdaterad
Publicerad

Roland Gottfridsson (C), kommunfullmäktiges ordförande i Laholm, lägger ned sin kritiserade grisproduktion senast i maj. – Det är det enda alternativet. Det går inte att fortsätta med tanke på hur oerhört hårt det här har påverkat mig och familjen, säger Roland Gottfridsson.

I november förra året hotade länsstyrelsen med vite på tiotusentals kronor per vecka efter att ha hittat magra och sjuka grisar i smutsiga stallar och törstiga digivande suggor. Gottfridsson tog då time out från sina politiska uppdrag efter påtryckningar från partikamrater.

Enligt länsveterinär Madeleine Beckman hade länsstyrelsen under två års tid försökt få Roland Gottfridsson att vidta åtgärder, utan resultat och man övervägde ett eventuellt djurförbud. Förutom de vanvårdade grisarna har man också hittat ihjälsvultna får och kvigor som går ihop med könsmogna tjurar.

Roland Gottfridssons grisar

Läs mer: C-ledaren: ”Det var det vi ville han skulle göra”

Räknar du med att ta dig tillbaka till politiken efter att du gjort dig av med djuren?

– Det har jag inte ens tänkt på än. Det är inte det viktigaste just nu. Det enda jag fokuserar på nu är att reda ut den här situationen, säger Roland Gottfridsson när SVT Nyheter Halland ringer upp på tisdagsförmiddagen.

Sista djuren försvinner inom två veckor

Gottfridsson lämnade in en skrivelse till länstyrelsen förra veckan med en plan på avveckling av produktionen. I den skriver han att fåren redan är borta och nötkreaturen ska vara försvunna om två veckor. De sista kultingarna är planerade att födas 21 januari och när de är tolv veckor ska grisproduktionen också vara avvecklad.

I skrivelsen till Länsstyrelsen låter du bitter, vad tycker om du om länsstyrelsens anmärkningar?

– Jag vill inte kommentera det så länge den här processen fortfarande pågår. Länsstyrelsen och jag är ju motparter i det här.

Oklart om djurförbud

Huruvida skrivelsen kommer påverka ett eventuellt djurförbud är ännu oklart.

– Vi har inte tagit ställning till yttrandet än, säger Christel Condrup Ericsson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Det är inte första gången Gottfridsson får kritik för sin djurhålllning. 1996 dömdes han för brott mot djurskyddslagen efter att får hittades döda i hagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Roland Gottfridssons grisar

Mer i ämnet