Världsarvet radiostationen i Grimeton i Varbergs kommun. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Grimeton Radiostation ska få nytt konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 kommer ett konstverk att uppföras vid Världsarvet Grimeton Radiostation. Nu söker kommunen efter konstnärer som är intresserade av uppdraget att skapa det.

2017 beslutade kommunfullmäktige att Varbergs kommun årligen ska avsätta en miljon kronor till konstnärlig gestaltning utanför centralorten. Årets verk ska uppföras vid radiostationen i Grimeton, vilket beslutades i kultur-och fritidsnämnden i slutet på januari.

Nu är bara frågan vem som ska göra det. I början av februari 2019 sker en utlysning, Open Call, där konstnärer bjuds in att anmäla sitt intresse. Tre kommer väljas för att ta fram skissförslag.

Invigning i december

I maj beslutar kultur-och fritidsnämnden vem som får uppdraget och i augusti bestäms det slutliga verket.

Konstverket beräknas vara klart för invigning i december 2019. Förhoppningen är att det ska locka folk och samtidigt väcka intresse för platsen.

Grimeton Radiostation utsågs världsarv i juli 2004 av FN-organet UNESCO. Det innebär att den tillhör alla världens människor och är en del av vårt gemensamma kulturarv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer