Arkivbild Foto: SVT

Grön rehab får tre nya miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen skjuter till ytterligare medel då pengarna för 2019 slut eftersom fler patienter än planerat remitterats.

Vårdformen grön rehab har snart varit igång i två år. Ångest, stress och lättare depressioner behandlas genom kontakt med djur och natur. Fler än planerat har fått remiss vilket innebär att pengarna tagit slut.

För att kunna fortsätta verksamheten under 2019 har därför regionstyrelsen beslutat att skjuta till ytterligare tre miljoner kronor.

– Självfallet ska vi använde dem på bästa möjliga sätt, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström.

Vårdformen är fortfarande här på prov men i juni beslutades också om en förlängning med tolv månader.

Längre fortsättning osäker

Om det blir någon ytterligare fortsättning för grön rehab i regionen råder det än så länge viss oenighet kring.

– I dag finns det inte tillräcklig forskning som styrker att grön rehab skulle vara effektivare som behandlingsmetod än andra beprövade rehabiliteringsåtgärder, har regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) tidigare svarat i en enkät SVT gjort.

– Vi är mycket oroade över att det i dagsläget inte ser ut som om det finns en politisk majoritet för att verksamheten ska få fortsätta, att det finns de som hellre avvecklar än utvecklar, svarade Socialdemokraterna i samma enkät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer