Gill Croona som driver grön rehab på sin gård förstår inte varför det finns kritik mot konceptet. Foto: SVT

Oklar framtid för grön rehab på remiss kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i region Halland är oense om ifall grön rehab på remiss ska få fortsätta. Ovissheten skapar oro, menar Gill Croona på Kärramosse gård i Varberg. Hon är starkt kritisk till att de ledande politikerna inte ser vinsterna.

Det är snart två år sedan Region Halland införde grön rehab på remiss. I våras beslöt politikerna om ett års förlängning till hösten 2020, och framtiden efter det är oklar. Den politiska majoriteten vill att verksamheten ska utvärderas mer.

Beskedet i våras om en tillfällig förlängningen var något som de fem gårdarna i Halland fick vänta på.

Grön rehab

Ovissheten skapar oro

Ovissheten skapar oro både för gårdarna och deltagare, menar Gill Croona:

– Deltagarna är ju oroliga för att det här ska försvinna för dem, och för oss som företagare är det otryggt. Jag vet till exempel inte om jag kan anställa.

Även socialdemokraterna i region Halland är kritiska mot den politiska majoritetens inställning. I en enkät SVT Nyheter gjort bland regionstyrelsens ledamöter skriver de:

Kritik från (S)

– Vi är mycket oroade över att det i dagsläget inte ser ut som om det finns en politisk majoritet för att verksamheten ska få fortsätta, att det finns de som hellre avvecklar än utvecklar. Vi socialdemokrater kommer att fortsatt kämpa för att fler ska få den hjälp och det stöd de behöver.

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) menar att verksamheten måste utvärderas mer.

Vill utvärdera mer

– I dag finns det inte tillräcklig forskning som styrker att grön rehab skulle vara effektivare som behandlingsmetod än andra beprövade rehabiliteringsåtgärder. För mig som politiker är det viktigt när vi handhar skattemedel att det vi gör bygger på evidens och beprövad erfarenhet.

I klippet ovan hör du Gill Croona, verksamhetsansvarig på Grön Hälsa & Rehab i Grimeton, Varberg om varför hon är kritisk till att framtiden för grön rehab är oviss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grön rehab

Mer i ämnet