Se hur grön rehab funkar för hemmasittare i Varberg. Foto: SVT

Grön rehab hjälper hemmasittare i Varberg att må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Hästar, hundar och vistelse på lantgård ska hjälpa tre unga tjejer i Varberg att må bra och att komma tillbaka till skolan. Kommunen är en av flera i landet som testar grön rehab som lösning på problemet med hemmasittare.

– Djur är tillåtande och dömer inte. Här får tjejerna vara sig själva, säger hälsopedagog Lisa Bergström som tar emot tjejerna på Kärramosse gård i Grimeton utanför Varberg.

Hit fick de tre tjejerna komma först två, och nu en gång i veckan under våren och sommaren. Ett försök som pågår i 17 veckor, och bekostas av Region Halland och Varbergs kommun.

Grön rehab

Allt fler skolor i Sverige ser utmaningen att elever inte kommer till skolan. Varberg, Borås och Lund är tre av flera kommuner som nu provar grön rehab som hjälp för ungdomarna.

”Känner sig litade på”

Enligt Linda Lidfors, professor i etologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara, SLU, har det visat sig vara effektivt.

– Dels får de utlopp för rörelseenergi, dels känns det bra att få ta hand om och hjälpa djuren. De får ansvar och känner att det gör något ”på riktigt”. De känner sig litade på.

I klippet ser du hälsopedagog Lisa Bergström berätta om hur vistelsen bland djur och natur hjälper de unga tjejerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grön rehab

Mer i ämnet