Så tycker dina halländska riksdagspolitiker om avvecklingen på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg. Foto: SVT/ Sveriges riksdag

Halländska riksdagsledamöter vill satsa på ny kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av tio halländska riksdagsledamöter är positiva till att det satsas på ny kärnkraft i Sverige som kan ersätta de två reaktorer som planeras avvecklas på Ringhals utanför Varberg. Så här svarar de i vår enkät.

Det är nu bara ett halvår kvar till den planerade avvecklingen av den första reaktorna på Ringhals kärnkraftverk utanför Varberg.

Vi har frågat alla riksdagsledamöter från Halland:

Avvecklingen på Ringhals

1. Är det rätt eller fel att avveckla reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftverk?

2. Tycker du att reaktorerna bör ersättas med nya reaktorer?​

Bengt Eliasson (L) Foto: Sveriges riksdag

Bengt Eliasson (L)

1. Det är helt fel. Det är ren kapitalförstöring av stora mått. Vi kommer sannolikt få betydande elbrist framöver.

2. Ja.

Elisabeth Falkhaven (MP) Foto: Sveriges riksdag

Elisabeth Falkhaven (MP)

1. Eftersom det blivit för dyrt att driva de äldsta kärnkraftsreaktorerna med tillräcklig säkerhet är det bra att de avvecklas.

2. Nej, det är för dyrt att bygga ut energiproduktionen med ny kärnkraft. Sol och vind är mycket billigare. Lagringen av kärnavfall under 10 000-tals år framåt innebär också risker och kostnader för kommande generationer som är mycket svåra att överblicka.

Ola Johansson (C) Foto: Sveriges riksdag

Ola Johansson (C)

1. Rätt. Framförallt utifrån ekonomiska skäl. Vattenfall är tydliga med att det inte är ekonomiskt försvarbart.

2. Nej. Nyinvesteringar i kärnkfaft har inte varit någon ekonomisk framgång. Dessutom är slutförvar fortfarande ett olöst problem.

Ulrika Jörgensen (M) Foto: Sveriges riksdag

Ulrika Jörgensen (M)

1. Jag tycker det är fel. Vi behöver kärnkraften för att klara klimatutvecklingen.

2. Ja, jag tror att behover av kommer att öka.

Lars Püss (M) Foto: Sveriges riksdag

Jörgen Püss (M)

1. Det är fel att de ska avvecklas. IPCC-rapporten pekar tydligt på att om vi ska klarar klimatutmaningarna så kommer det krävas att bygga ut kärnkraften.

2. Ja, det tycker jag. Ringhals är utpekat som en plats med bra förutsättningar för att bygga reaktorer. Men då vill jag se nästa generations reaktorer som effektivare utnyttjar kärnbränslet.

Jörgen Warborn (M) Foto: Sveriges riksdag

Jörgen Warborn (M)

1. Jag beklagar att Vattenfall väljer att stänga.

2. Ja. Med en ökad befolkning, nya bostäder och fler elbilar kommer elbehovet att öka. Kärnkraften kan trygga elförsörjningen för lång tid framöver.

Larry Söder (KD)

1. Det är fel att stänga. De skulle kunna gå flera år till med mindre investeringar.

2. Ja, Sverige bör även i framtiden ha kärnkraft. Ringhalsområdet är alldeles utmärkt för ny kärnkraft.

Adnan Dibrani (S), Hans Hoff (S), Sara Heikkinen Breitholtz Foto: Sveriges riksdag

Adnan Dibrani (S), Sara Heikkinen Breitholz (S), Hans Hoff (S) (i gemensamt svar)

1. Vattenfallkoncernen har beslutat att avveckla på marknads­mässiga grunder. Som riksdagsledamöter ska vi inte ha synpunkter på det.

2. Ja, om de kan bära sina kostnader. Beslut ska tas utifrån marknadsmässiga grunder och prövas enligt lagstiftningens krav. Staten ska inte subventionera.

Jon Thorbjörnsson (V) Foto: Sveriges riksdag

Jon Thorbjörnsson (V)

1. Rätt. Vänsterpartiet vill avveckla kärnkraften och ställa om energiförsörjningen till 100 procent förnybar.

2. Nej.

Sverigedemokraterna har ingen halländsk riksdagsledamot i dagsläget. Vi har istället frågat partiets energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson (SD).

Mattias Bäckström Johansson (SD) Foto: Sveriges riksdag

1. Vi vill ge Vattenfall i ägardirektiv om att driva Ringhals 1 och 2 vidare.

2. Det är fullt tänkbart och Vattenfall bedrev ett arbete med att se över möjligheterna till ersättningsreaktorer. Vår ingång är att Vattenfall inte ska ha några restriktionen mot att återuppta det arbetet.

Nedrustningen av Ringhals kärnkraftverk

Vattenfalls styrelse, som äger majoriteten av Ringhals, beslutade våren 2015 om förkortade drifttider för Ringhals 1 och 2. Ursprunglig plan var att driva anläggningarna i 50 år, till 2025 respektive 2026.

Men från och med årsskiftet 2019/2020 stängs reaktor Ringhals 2 (R2), och ett år senare ska även reaktorn Ringhals 1 (R1) tas ur bruk. De två andra reaktorerna har planerad drift in på 2040-talet.

Sjunkande elpriser

Beslutet om att stänga R1 och R2 var affärsmässigt och berodde till stor del på att elpriserna var låga. Dessutom väntade stora investeringar i upprustning. Ringhals ägare gjorde en bedömning om att det skulle bli dyrare att rusta upp och driva de båda reaktorerna än vad de skulle tjäna på dem.

Näringsutskottet skulle den 28 maj ta ställning till ett betänkande från Liberalerna om att behålla R1 och R2 i drift. Detta bordlades dock till nästa möte.

Tre kärnkraftverk

Sverige har i dag tre kärnkraftverk med totalt åtta reaktorer i drift. Ringhals i Halland med fyra reaktorer, Forsmark i Uppland med tre reaktorer samt Oskarshamn i Småland med en reaktor. Ungefär 40 procent av elen som görs i Sverige kommer från kärnkraft, och cirka hälften av den produceras på Ringhals.

På Ringhals är 1313 personer anställda (2019-01-01), det gör kraftverket till en av Hallands största arbetsgivare.

Källor: Vattenfall, riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avvecklingen på Ringhals

Mer i ämnet