Jonas Bergman, kommunpolitiker (M) i Halmstad. Foto: Pressbild Halmstads kommun

Hallandsmoderater missnöjda med SD-invit

Uppdaterad
Publicerad
I veckan öppnade Moderaterna upp för samtal med Sverigedemokraterna. Men nyheten har inte mottagits väl bland vissa moderater i Halland. – Jag är besviken och missnöjd, skriver Jonas Bergman, kommunpolitiker i Halmstad, på Facebook.

Reaktionerna har varit många efter att Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i veckan meddelade att Moderaterna är redo att förhandla med Sverigedemokraterna. Syftet är att lägga fram en gemensam alliansbudget med SD:s stöd för att på så sätt fälla regeringen.

Beskedet från Anna Kinberg Batra splittrar Moderaterna, och i Halland uttrycker många partikamrater att de är besvikna.

Kommunpolitikern Jonas Bergman (M) tillhör den mest inflytelserika kretsen i Halmstad kommunpolitik, bland annat som ledamot i kommunstyrelsens ledningsutskott och ordförande i kommunala bolaget Halmstad Energi och miljö (HEM).

– I frågan om att mitt parti öppnar för samarbete med SD kan jag bara konstatera att jag är besviken och missnöjd. Det är inte den väg som jag anser att vi ska välja. Jag har alltid förespråkat öppenhet, tolerans och mångfald – och jag kommer alltid att göra det, skrev Jonas Bergman (M), kommunpolitiker i Halmstad, på Facebook under fredagkvällen.

Jonas Bergman, kommunpolitiker (M) i Halmstads Facebook-inlägg. Foto: Skärmdump Facebook

– Jag kände ett starkt behov av att berätta för min omgivning var jag står i den här frågan, säger Jonas Bergman till SVT Nyheter Halland på lördagen.

Vad tänker du om att partiet uppfattas som så splittrat i frågan?

– Det är olyckligt men så måste det få vara. Jag tror framför allt att det har funnits en frustration över att Moderaterna och Alliansen låtit bli att lägga förslag för att undvika att hamna i en situation där Sverigedemokraterna fäller avgörandet.

Facebookinlägget har bland annat kommenterats av Mikaela Waltersson, gruppledare för Moderaterna i Halmstad, och Dorothea Nilsson (M), kommunpolitiker i Hylte, som uttrycker att de sympatiserar med Bergman.

Flera halländska politiker har också ”gillat” inlägget, däribland riksdagsledamoten Jenny Petersson, Elisabet Babic, kommunstyrelsens ordförande i Laholm, kommunstyrelseledamoten Lars Püss, MUF:s lokala distriktsordförande Markus Bengtsson och regionrådet Annika Tännström.

Kritik åt båda håll

Men Bergmans ställningstagande möts också av hårda ord.

– Jag sa det för ett år sedan och jag säger det igen. Moderaterna är ett mycket splittrat parti som saknar ideologisk kompass, skriver Johanna Palmelid, tidigare moderat men numera ledamot för Sverigedemokraterna i Varberg.

I en replik till ett annat svar skriver Jonas Bergman å sin sida att han tycker att Sverigedemokrater beter sig som pajasar.

– Jag syftar då på kommunpolitiken. Där har SD under mina år inte lagt någon budget som innehåller en enda siffra. De reserverar sig dessutom mot beslut, men har inga egna förslag. Det tycker jag är oansvarigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet