Leif GW Persson har kritiserat Hallandspolisen för hur de hanterat oförklarliga dödsfall, bland annat Robin-fallet. Hallands polischef Mats Palmgren tog beslut om att Robin-fallet skulle få en ny genomlysning. Foto: SVT/Pressbild polisen

Hallandspolisen kan ha begått tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om det uppmärksammade Robin-fallet läggs ner, men leder samtidigt vidare till en ny utredning om tjänstefel inom polisen.

– Vi delar uppfattningen när det gäller en del av kritiken, säger förundersökningsledaren Urban Svahn.

Den nya genomlysningen av Robins dödsfall utanför Ullared 2016 leder inte till någon annan uppfattning än att det rört sig om en olycka. Precis som i den utredning som Leif GW Persson kritiserat, och som lades ner kort efter dödsfallet.

Delar en del av kritiken

Men ansvariga poliser i Halland kan ändå ha begått tjänstefel i samband med den dåvarande utredningen.

– När vi genomlyst ärendet har vi kommit fram till att vi delar uppfattningen när det gäller en del av den kritik som riktats mot oss, säger förundersökningsledaren Urban Svahn.

Inte påverkat

Han har nu gjort en anmälan om eventuellt tjänstefel. Anmälan ska nu utredas av polisens enhet för särskilda utredningar.

– Detaljer gällande denna anmälan kan vi i nuläget inte gå in på närmare eftersom de är föremål för utredning. Däremot konstaterar vi att de anmälda handlingarna inte hade påverkat ärendets utgång eller de bedömningar vi nu gjort, säger Urban Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.