• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Lars-Gunnar Perlinger vid polisens grova brottsrotel slår tillbaka efter Leif GW Perssons kritik. Foto: Lars-Gunnar Perlinger vid polisens grova brottsrotel slår tillbaka efter Leif GW Perssons kritik.

Polischefen om GW: ”Tycker ofta det är oseriöst”

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson gör felaktiga uttalanden om saker han inte har kunskap om. Det menar Lars-Gunnar Perlinger, ställföreträdande gruppchef för Grova Brott i Halland.

I mars skrev ledarskribenten Dag Gustavsson i Hallands Nyheter ett inlägg riktat till Hallandspolisen med rubriken ”Leif GW:s kritik svider”. Men nu ger Lars-Gunnar Perlinger, ställföreträdande gruppchef för Grova Brott i Halland, svar på tal. Kritiken svider inte alls menar han.

– Anledningen är att han ägnar sig åt underhållning och vi åt brottsutredningar. Veckans Brott har valt att fokusera på oss, men det här hade kunnat hända och har säkert hänt på många andra ställen i Sverige, säger Lars-Gunnar Perlinger, till SVT Nyheter Halland.

Saknar insyn

Han menar att GW saknar insyn i utredningarna han uttalar sig om. Bland annat syftar han på kritiken av utredningarna kring dödsfallen Anna Spång-Lyng och Robin Nilsson. Perlinger menar att polisen ska ta ansvar, men att det i det här fallet felaktigt lagts allt för mycket på roteln för Grova Brott. Exempelvis tog det sju veckor innan Robin-fallet hamnade på deras bord.

– Som GW sitter och uttrycker sig tycker jag är fruktansvärt. Det är smaklöst och väldigt onyanserat, säger Lars- Gunnar Perlinger.

”Populistiska uttalanden”

Ett av uttalanden han lyfter fram är Leif GW Perssons uppfattning om att rättsläkare bör undersöka Anna Spång-Lyngs skador ytterligare.

– Han utger sig för att vara bättre än en av landets mest aktade rättsläkare som tittat på skadorna. I mina ögonen är det populistiska uttalanden för att vinna publiken, säger Perlinger.

Du skriver i din insändare att han raljerar, på vilket sätt saknar han kunskap?

Hade han haft kunskap i de nämnda fallen hade han inte uttalat sig på det viset. I sådana fall ljuger han. Hans kunskap som kriminolog ifrågasätter jag inte men däremot när han uttalar sig om vår hantering av ärenden, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Leif GW Persson svarar på Lars-Gunnar Perlingers utspel här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.