Anna Spång-Lyng-fallet och Robinfallet är två kritiserade dödsfallsutredningar som ligger till grund för att polisen tillsattes en granskningsgrupp som nu gått igenom 500 dödsfall i Halland och funnit brister. Foto: TT/ SVT/ PRIVAT

Hallandspolisen kan ha missat brott i flera dödsfall

Publicerad

500 halländska dödsfall har granskats och i ett stort antal ärenden har det hittats sådana i brister i polisarbetet att det varit svårt att säga om det ligger brott bakom eller inte.

Bakgrunden är ett antal fall av uppmärksammad kritik mot dödsfallsutredningar som gjorts av Hallandspolisen. Bland annat i fallet med Anna Spång-Lyng i Falkenberg och Robinfallet i Ullared, som båda tagits upp av SVT-programmet Veckans brott.

Polisledningen i region väst initierade därefter en internutredning. Det är den som nu är färdig.

500 fall granskade

En granskningsgrupp av erfarna utredare och kriminaltekniker har nu gått tre år tillbaka i tiden och tittat på 500 dödsfallsutredningar från Halland. Gruppens slutsats är det ”i ett stort antal ärenden” finns brister i hur framförallt det initiala polisarbetet har gått till, skriver granskningsgruppen i ett PM som släppts under fredagen.

Det har bland annat saknats viktig information om fyndplats och andra omständigheter runt dödsfallen, det har inte hållits förhör med anhöriga och bekanta och identitet på vittnen som hittat döda kroppar har inte dokumenterats så att det i efterhand går att söka upp vittnen.

Bristerna är så stora att det gjort det svårt att säga om det rör sig om naturliga dödsfall, självmord eller brott, menar granskningsgruppen.

Utbildningsinsatser väntar

Enligt ett PM från granskningsgruppen plockades 20 dödsfall ut för närmare granskning. I 15 av dessa bedöms det finns brister och i fem fall bör det göras fler utredningsåtgärder för att kunna göra en slutbedömning.

Åtgärden som nu föreslås är att all personal i yttre polistjänst i Halland ska genomgå utbildning. Granskningsgruppen för också fram att det är för få personer som arbetar med dödsfallsutredningar i Halland.

Gruppen ser nu förvisso att det har skett en förbättring efter den uppmärksammade kritiken. Numera inleder Hallandspolisen alltid en förundersökning om misstänkt mord när dödsorsaken är osäker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer