Foto: Johan Nilsson/TT

Hallänningar kan fritt resa in i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danmark fortsätter stegvis att öppna gränsen för svenskar, däribland Värmland och Kalmar. Även svenskar boende i Halland är välkomna och behöver inte längre visa upp ett negativt coronatest, rapporterar Sveriges Radio. Men man måste ta med folkbokföringsbevis.

Danmark meddelar varje vecka förändringar som görs i landets inresetillstånd på grund av coronakrisen. Nu bedöms även Halland, Värmland och Kalmar län uppfylla kriterierna för låg smittorisk.

Det danska kravet är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i en region ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare.

Coronaviruset i Halland

Måste styrka regiontillhörighet

Sedan tidigare har Danmark öppnat gränsen för personer från Skåne, Blekinge, Kronoberg och Västerbotten, eftersom dessa län uppfyller kriterierna för låg smittspridning.

Den som tar färjan eller bron över till Danmark måste tänka på att ha med sig pass eller annan giltig id-handling samt ett folkbokföringsbevis, som styrker att man bor i någon av de tillåtna regionerna.

De nya inresereglerna gäller enligt danska Statens Serum Institut från och med nästkommande lördag klockan 00.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet