Linnéa Falk letar efter figurer på Stora torg vid Carl Milles skulptur Europa och tjuren. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Halmstad kommun positiva till nya Pokémon Go-trenden

Uppdaterad
Publicerad

Även Halmstad har drabbats av Pokémon Go-feber. Överallt kan man se folk som letar efter figurer och virtuella skatter som ofta är utplacerade vid offentliga konstverk. Ett av dem ligger på rådhusets innergård, något Halmstad kommun har uppmärksammat på sociala medier.

– Från kontorsfönstret såg vi alla som var ute på Stora torg härutanför och letade efter Pokémonstoppen. Då sa vi att då kan vi ju tala om att om man bara går in i receptionen så kan man nå det här stoppet, säger Anna Wallefors, enhetschef på kommunikationsavdelningen på Halmstads kommun.

Lockar till sig halmstadbor

Dessutom uppmuntrar de folk att passa på och ställa frågor om helt andra saker, som till exempel kommunens detaljplaner, när man ändå är på plats.

– Det här får folk att upptäcka Halmstad och upptäcka vår konst, säger Anna Wallefors.

Bra sätt att upptäcka konst

Evelina Bratt står tillsammans med sin mamma och fångar Pokémonfigurer vid Gilbert Nilssons skulptur på rådhusets innergård. Hon har bara spelat sedan i måndags kväll, men har redan upptäckt flera skulpturer som hon aldrig har sett förut.

– En del har jag sett men en del har jag aldrig sett förut. Vi har gått förbi Europa och tjuren, men de andra vet jag inte vad de heter, säger hon.

En annan som har upptäckt Europa och tjuren av Carl Milles med hjälp av spelet är Linnéa Falk. Hon tycker att den är fin.

– Jag brukar inte kolla på skulpturer, men nu får man se olika saker. Man får ju en egen promenad, säger Linnéa Falk.

Läs också: Konst i kläm i Pokémon Go

Stort i flera länder

De är inte ensamma. Sedan spelet lanserades för en vecka sedan har servrar kraschat och folk i flera olika länder har drabbats av Pokémonfeber.

Bröderna Malte och Melker Axelsson cycklar istället för att gå omkring och leta efter figurer. De tycker att det är ett bra sätt att komma ut och se sig omkring.

– Egentligen är det ju bara verkligheten man ser, men man kan ju hitta saker som egentligen inte finns, säger Melker Axelsson.

– Ja och inte bara sitta hemma säger Malte Axelsson.

Tävlar mellan olika lag

Vid stadsbiblioteket kommer ett helt gäng killar som spelar. Martin Ahvanner tycker att det är kul för att de träffar folk när de rör sig mellan de olika stoppen. Och så tävlar de också.

– Man battlar med sina Pokémon och så får man olika poäng och så finns det olika lag. Jag kör för team Valor.

Vilka är era konkurrenter?

– Blå och gul, säger han.

Fenomenet Pokémon såg dagens ljus år 1996, då de första tv-spelen i serien släpptes i Japan. 1999 kom de till Sverige och övriga Europa.

Spelen blev en enorm succé och är med sina omkring 24 miljoner sålda exemplar det näst mest sålda spelet till spelföretaget Nintendos bärbara tv-spelskonsol Gameboy, slaget bara av klassikern Tetris.

Till dags dato håller originalspelen fortfarande en plats som fjärde mest sålda bärbara tv-spel någonsin.

280 miljoner sålda exemplar

Sedan dess har det gått av bara farten, och ett antal nya spel i serien har ackompanjerats av bland annat ett lika populärt kortspel, leksaker, en tecknad tv-serie, flera långfilmer och alltifrån gosedjur till klädesplagg.

Bara tv-spelen har i dag sålt i uppemot 280 miljoner exemplar, viket gör det till det tredje mest framgångsrika spelvarumärket någonsin, slaget av bara Super Mario och Tetris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer