Christina Bengtsson, enhetschef på placeringsenheten i Halmstad, ställer sig frågande till varför kommunen skulle undanhålla information för familjehemmet. Foto: SVT

Halmstads kommun slår fast: Informerade familjehemmet om flickans behov

Publicerad

Familjens fyraåriga dotter misstänks ha blivit utsatt för sexuella handlingar av en flicka som familjehemsplacerats hos dem. Enligt familjen informerades man aldrig om flickans avvikande sexuellt beteende. Men enligt Halmstads kommun internutredning ska familjen visst ha fått den informationen, och menar att familjen skulle ha varit vaksam på flickans beteende.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om det aktuella familjehemmets kritik mot kommunens hantering av ärendet. Då sattes också en utredning i gång.

Kommunens utredare skriver nu att flickans behov och problematik ska ha framgått i en vårdplan som familjehemmet godkänt. Det är en av anledningarna till att utredaren anser att det inte framkommit några allvarliga brister i handläggningen när flickan placerades i familjehemmet.

Familjehemmet: Stämmer inte

Enligt familjehemspappan fick de vårdplanen först flera månader efter att flickan kom dit.

– Det som är anmärkningsvärt är att kommunen inte informerat om avvikande beteende innan vi tog emot henne, säger han.

Han menar att det är en av många punkter som inte stämmer i kommunens utredning.

Lägger över ansvaret

Christina Bengtsson, enhetschef på placeringsenheten i Halmstad, ställer sig frågande till varför kommunen skulle undanhålla information för familjehemmet.

– Det ligger självklart i vårt intresse att det ska bli bra, vilket gör det helt osannolikt att vi skulle dölja något, säger hon.

Sammanfattningsvis bedömer kommunen att det funnits påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande, eftersom familjens fyraåriga dotter misstänks ha blivit utsatt. Däremot står det också att familjehemmet skulle varit vaksamma på flickans beteende eftersom hon placerats med anledning av problematik.

Inspektionen för vård och omsorg granskar också fallet men är inte klara med utredningen än.

Så här berättade familjehemspappan om sin kritik mot kommunen i oktober:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den familjehemsplacerade flickan misstänks lida av sexuella trauman, något som Per säger att han inte fick någon information om i förväg från socialtjänsten i Halmstad. I klippet hör du hans berättelse. Foto: SVT/Truls Wallin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer