Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ella Kardemark (KD), ordförande för socialnämnden, säger att det är svårt att ge garantier kring att liknande felplaceringar inte ska ske i framtiden. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Efter IVO:s kritik – Halmstads kommun ändrar rutiner för familjehemsplaceringar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, i december kritiserat Halmstads kommuns sätt att matcha barn med familjehem, kommer nu socialnämnden med beskedet att de ändrar sina rutiner. Detta efter ett ärende där en familjehemsplacerad flicka misstänks begått övergrepp på ett annat barn i familjen.

– Vi tar det till oss och åtgärdar det som IVO tycker ska åtgärdas, säger Ella Kardemark (KD), ordförande för socialnämnden.

Det som kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg är matchningen, det vill säga processen där det bestäms vilket barn som är lämpligt att placeras i vilken familj.

Fokus på matchning mellan barn och familj

Kommunen ändrar nu sina rutiner så att just matchningen blir en särskild del av utredningen för att kunna lägga större fokus på det arbetet och tydligare kunna följa bedömningarna.

SVT har tidigare rapporterat om hur ett familjehem anmälde socialnämnden i Halmstad till IVO efter att deras dotter utsatts för övergrepp av en flicka som placerats i deras familj. Familjehemmet anser inte att de fick den information om flickan och det stöd de behövde.

Halmstads kommuns egen internutredning kom fram till att inga fel hade begåtts vid placeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer