Det var när Halmstadbon misstänktes för en fysisk våldtäkt som polisen vid en husrannsakan också hittade material som ledde misstankarna vidare till prostitution i Fillipinerna. Foto: SVT

Halmstadbo misstänks ligga bakom onlinevåldtäkt mot barn

Publicerad

En pojke i sexårsåldern filmades när han våldtogs i Filippinerna. I en lägenhet i Halmstad ska en man samtidigt ha suttit och regisserat hela övergreppet. Efter internationellt polisarbete åtalas mannen nu för grov barnvåldtäkt – trots att han befann sig 1700 mil från platsen.

Det var när Halmstadbon misstänktes för en fysisk våldtäkt hemma i Halmstad som polisen vid en husrannsakan också hittade material som ledde misstankarna vidare till prostitution i Fillipinerna.

Genom en webbkamera i sin lägenhet i Halmstad ska han i realtid ha tagit del av en våldtäkt där ett barn i sexårsåldern utsattes för flera grova övergrepp.

”Blivit allt vanligare”

Via chatthistorik och skärmdumpar har polisen kunnat följa hur mannen gett instruktioner på distans till en kvinna i Filippinerna som fysiskt var på plats och genomförde handlingarna.

– Camshower är ett fenomen som blivit allt vanligare. Gatuprostitutionen har nästan helt försvunnit i de här länderna. Allt har flyttat online och just Filippinerna förekommer i nio fall av tio i de här brotten, säger Emelie Källfeldt, åklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Nekar till våldtäkt

Hon begär nu att Halmstad tingsrätt dömer mannen för våldtäkt mot barn, trots att han inte själv fysiskt utfört övergreppen.

– Jag menar att det ska likställas med att han har utfört det själv. Och domstolarna har också svängt kraftigt de senaste åren och insett allvaret i den här typen av fall, säger Emelie Källfeldt.

Mannen sitter häktad i väntan på rättegång i Halmstad tingsrätt. Han har gjort medgivanden, men nekar till våldtäkt.

Den kvinna som ska ha utfört våldshandlingarna i Filippinerna sitter också häktad i sitt hemland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer