Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet svarar Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland, på kritiken. Foto: SVT/Daniel Strömbäck

Halland vaccinerar långsammast i Sverige – så svarar regionens hälso- och sjukvårdsdirektör

Uppdaterad
Publicerad

Halland har hittills vaccinerats minst andel av invånarna, enligt Folkhälsomyndighetens siffror. Det är något som väcker stark kritik bland invånare i länet.
–  Om man tittar på den här frågan isolerat kan jag förstå att man kan vara kritisk, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Utifrån Folkhälsomyndighetens statistik som sträcker sig till och med vecka 2, ligger Halland sämst till i antalet vaccinationer utförda per 100 invånare.

I klippet ovan svarar Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland, på kritiken.

I SVT Hallands direktrapport om coronapandemin har reaktionerna rasat in de senaste dagarna.

Här är några av kommentarerna:

Ser att Halland fått 9 575 doser men bara vaccinerat 2 924. Sämst i hela Sverige? Undrar varför?

Vaccinationstakten i Halland helt bedrövligt.att som regionchef uttala sig om att man vill ta det lugnt i början för att det skall bli säkert.! Tror han att andra regioner vaccinerar utan säkerhet!? Andra regioner klarar att vaccinera säkert och betydligt högre nivå än vår region , vad är det som saknas här i vår region, dåligt utnyttjande av personal ? Dålig planering av lokaler?Dålig ledning? Det framstår tydligare och tydligare att regionerna har alldeles för stor makt, fungerar som en bromskloss!

Hur kommer det sig att Halland har vaccinerat minst antal per 100 000 invånare bland Sveriges regioner?

Bilden beskriver nuläget avseende de doser som planerar att komma till länet samt hur Region Hallands planering ser ut för att vaccinera i de olika faserna. Foto: Region Halland

Fas 1:

Personer som ingår i fas 1 är de som just nu har erbjudits vaccin. Det är personer som bor på äldreboende, har hemtjänst eller hemvård (samt deras sambos), samt de som jobbar nära patienter inom vård- och omsorgen. Enligt Region Halland är det totalt 27040 personer som omfattas av fas 1 i Halland.

Fas 2:

Region Halland tror att vaccineringen av personer som omfattas av fas 2 kommer att dra i gång i mitten av februari. De som omfattas är personer som är 70 och äldre, samt de som bor på LSS-boenden.

Även övrig hälso- och sjukvårdspersonal som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19 omfattas av fas 2. Nu har dock Region Halland beslutat att börja vaccinera vissa av dessa parallellt med personer som omfattas av fas 1, efter att Folkhälsomyndigheten ändrat sina riktlinjer.

Totalt är det cirka 60 000 – 65 000 personer som omfattas av fas 2 i länet, enligt Region Halland.

Fas 3:

Personer som omfattas av fas 3 i Halland är en ganska liten grupp enligt Region Halland. Det är personer i riskgrupp som är mellan 18 och 69 år gamla.

Regionen vill inte säga när den här vaccineringen påbörjas, då det beror på hur många doser de får tillgång till.

Fas 4:

Den stora allmänheten ingår i fas 4. Preliminärt tror Region Halland att vaccineringen kan dra i gång i april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet