Han bor två kilometer på ”fel” sida om elprisgränsen mellan Falkenberg och Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det inte skiljer mer än två kilometer mellan gårdarna är lantbrukaren Ivar Nilssons el flera tusen kronor dyrare än grannens.

Anledningen är att gårdarna ligger på olika sidor om elområdesgränsen mellan Falkenberg och Varberg.

– Det är ju lite surt, säger Ivar Nilsson.

I november 2021 förbrukade Ivar Nilssons gård 16 779 kilowattimmar. Med genomsnittspriset i elprisområde fyra den månaden ger det en månadskostnad på cirka 19 000 kronor. Hade han bott bara två kilometer längre norrut, i elprisområde tre, hade han fått betala cirka 14 000 kronor.

Detta får honom att ifrågasätta rättvisan med elområdena.

– Det blir ju minskad lönsamhet, så är det ju, säger han.

I klippet berättar han om den betydelse elpriset har för lantbrukare.

Sveriges elprisområden

Sverige är sedan 2011 indelat i fyra elprisområden.

I område ett och två produceras det mesta av den inhemska elen här bor också färre vilket betyder en lägre konsumtion av el. Således blir det i norra Sverige ett överskott på el.

I område tre och fyra bor flest elkonsumenter, här produceras också en betydligt mindre del el, vilket leder till ett underskott.

Elen måste således transporteras via stamnätet från norra till södra Sverige och eftersom priset baseras på utbud och efterfrågan så blir priset nästan alltid högre i södra Sverige eftersom efterfrågan där är högre och kapaciteten att föra ned elen begränsad.

Källa: Energimarknadsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.