Så funkar Peter Johanssons ergonomiska skyffel. Foto: SVT

Han prisas för sin ergonomiska skyffel

Uppdaterad
Publicerad

Efter en olycka i skateboardrampen kunde Åsabon Peter Johansson inte använda en skyffel på det vanliga sättet. Efter det föddes idéen om den ergonomiska skyffeln – en skyffel man kan använda utan att behöva vrida på kroppen. Nu prisas han för sin uppfinning.

En dag för drygt tre år sedan följde Peter Johansson med sin son till en skateboardramp. Han ville prova om han hade kvar samma färdigheter som i sin ungdoms dagar. Men det slutade med att han slog sig ganska rejält.

– Jag ville prova om jag kunde starta högst upp i rampen som jag kunde för många år sedan. Men det gick jättedåligt, jag slog mig som in i bänken, säger Peter Johansson.

Kungsbacka

Kunde inte använda en vanlig skyffel

Efter det fick han ont i ryggen. Dagarna innan hade han beställt hem tre ton grus som skulle användas till tomten. När han skulle försöka att skyffla bort gruset från garageuppfarten märkte han att det inte gick.

– Jag hade fått någon muskelbristning i ryggen så jag hade väldigt svårt att vrida mig med en full skyffel.

Då kom han på att han kunde använda ett markrör som han hade tillgängligt.

– Jag tänkte att om jag sticker in det i säcken och sätter skottkärran under så kan man ju bara hälla ut gruset. Och det gick ju hur bra som helst.

Han modifierade röret, satte på ett handtag och skar ut en bättre öppning på röret.

– Många som såg den tyckte att det var himla smart så jag tänkte att jag skulle se hur långt jag kunde komma med ett sådant här projekt.

Ganska långt skulle det visa sig. Peter Johansson fick ett innovationsstäd av Almi och utvecklade efter det en prototyp.

Prisas för sin uppfinning

Nu har han dessutom vunnit ett pris för skyffeln av Nordiska ergonomisällskapet.

– Det är helt grymt. Jag ska få ett pris i Göteborg den 15 november.

Tidigare jobbade Peter Johansson som optiker, men det har han nu lagt på hyllan för att satsa helhjärtat på skyffeln.

I klippet ovan kan man se hur skyffeln fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungsbacka

Mer i ämnet