Hanaa Alsibai kommer från Syrien och har bott i Halmstad i 2,5 år. Foto: SVT

Hanaa tipsar om hur du mår bättre under ramadan

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen var startskottet på årets ramadan. Under en månad ska troende muslimer vare sig äta eller dricka när solen är uppe. 34-åriga Hanaa Alsibai i Halmstad är en av dem, och även om hon tycker det är lite tufft emellanåt har hon sina knep för att ta sig igenom fastan.

Ramadan är ibland tufft, men man klarar det. Jag är samtidigt uppväxt med det, så man vänjer sig. Allt handlar om hur man tänker, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Veckor av förberedelser

Hon kom till Sverige från Syrien för två och ett halvt år sedan med sin familj. Till vardags varvar hon svenskastudier på gymnasienivå med att göra sin lärarpraktik på Brunnsåkersskolan. Det här innebär att hon både studerar och arbetar på hungrig mage varje dag den kommande månaden.

– Cirka tre veckor innan ramadan började vi förbereda oss. Vi drack och åt mindre dagtid. Även när ramadan är över tar det ett tag att gå tillbaka till hur det var innan, förklarar Hanaa Alsibai.

Hanaa Alsibai har aldrig varit nära på att ge upp under fastan. 2019 blir hennes tredje ramadan i Sverige. Foto: SVT

Hon tycker det är som jobbigast de sista timmarna innan mörkret faller under den första veckan. Därefter känns det helt okej.

Två syften med fastan

– Jag känner mig frisk och kan både träna och hoppa. Innan vi äter på kvällen brukar jag och min man springa en runda. Den största nackdelen är väl att det blir mindre sömn än normalt, säger hon.

Hanaa Alsibai älskar sin religion och förklarar att det finns två syften med fastan. Det första, menar hon, är för att skänka en tanke till de människor i världen som har ont om mat eller saknar rent vatten.

– Det andra syftet är det är bra för hälsan. Kroppen renar sig själv och blir frisk, säger hon.

I klippet delar Hanaa Alsibai med sig av sina bästa knep för att må bra under fastemånaden.

Fakta: Fastemånaden Ramadan

Ramadan är den nionde månaden i det islamisk månåret och firas som fastemånad.

För många muslimer innebär högtiden att man inte äter eller dricker under dygnets ljusa timmar.

2019 pågår ramadan från den 5 maj till den 4 juni.

Fastan avslutas med högtiden Eid al-fitr/Id al-fitr som varar i tre dagar.

Källa: Nationalencyklopedin, Islamiska förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.