Fysioterapeuten Jacob Gudiol förklarar vad som händer i kroppen när du tränar och samtidigt fastar. Kroppen blir tröttare och orkar inte prestera lika bra som vid vanligt matintag. Men det är vätskebrist man ska se upp med. Foto: Andreaz Engström/TT

Så påverkas kroppen av att träna under fasta

Uppdaterad
Publicerad

Att fasta påverkar kroppen på olika sätt. Ju längre perioden av fasta pågår, desto mer påverkas kroppen. Något som även kan gå ut över din förmåga att träna.
– Har man fastat mer än ett dygn så orkar man inte lika mycket, säger Jacob Gudiol, fysioterapeut.

På onsdagen inleds ramadan, den heliga fastemånaden, under vilken många avhåller sig bland annat från att äta och dricka från gryning fram tills solen går ner.

Om man deltar i ramadan och samtidigt vill träna kan det, liksom vid andra former av fastande, påverka kroppens förmåga att prestera. Enligt Jacob Gudiol är det dock inte bristen på mat som kan ställa till det, utan bristen på vätska.

– Det som kan bli problematiskt under ramadan är främst att man inte dricker vilket kan leda till uttorkning och då går prestationen ner betydligt. Ska man träna länge när det är varmt utomhus utan vatten, kan det bli svårt, säger han.

Ingen direkt oro

Det man kan märka av om man tränar samtidigt som man också fastar, är att kroppen inte orkar lika mycket. Det beror på att ämnet glykogen, som lagrar glukos i kroppen, minskar vid fasta.

– Om man tränar mycket kondition eller spelar lagsport och håller på i drygt en timma, så kan man känna av att man inte orkar lika länge. Det är inte en större grej om du inte fastar under en längre period, men kroppen kommer inte att vilja pressa sig, säger Gudiol.

Viktigt med energi

Om man dock får i sig tillräckligt med energi när man väl äter, så behöver träningen inte bli ett problem. Däremot finns det en större risk för vätskebrist under en fasta som ramadan.

– Vätskebrist får man mycket snabbare än energikris på grund av mindre mat. Efter bara en halv dag kan du bli lite uttorkad och då påverkar det kroppen avsevärt, säger Gudiol.

När man tränar fastande så blir kroppen ofta mer stressad under passet då den har mindre energi. Prestationen just det träningspasset kan då bli sämre

– Det värsta som normalt kan hända när man tränar fastande är att man inte orkar göra någonting vettigt och kroppen säger ifrån. Så det är ingenting man normalt behöver fundera kring. Bara träna, säger Gudiol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.