Många applåderade på sociala medier handlarens tilltag att flytta bort energidryckerna från butiksgolvet. Foto: Privat och SVT

Handlaren flyttade energidryckerna – hyllas på nätet

Uppdaterad
Publicerad
SVT Nyheter Halland berättade på fredagen om handlaren Lars Söderblom Svensson som valt att flytta hela sortimentet av energidrycker till bakom kassan eftersom han tröttnat på barn som försöker köpa eller stjäla dryckerna.

Medlemsbutiker i Svenska dagligvaruhandel har i snart tio år haft en gemensam överenskommelse om att inte sälja till personer under 15 år. Lars Söderblom Svensson har nu börjat hantera energidryckerna som tobaksvaror och läkemedel – han förvarar dem bakom kassan.

SVT Nyheter Hallands artikel om det här generade över tusen interaktioner, övervägade hejarop till handlaren, på sociala medier. Här är några exempel på kommentarer som strömmade in på Facebook:

”Helt rätt om du frågar mig. Har flera gånger blivit tubbad av barnbarnen till köp av dessa farliga drycker utan att jag förstått hur farliga de varit.”

LÄS MER: Åldersgräns för energidrycker ska utredas

”Alltid en början hoppas på att fler butiker gör detsamma.”

”Fantastiskt!!! Vilket bra initiativ! Önskar att fler tar efter.”

Inte bara jubel

Men bland kommentarerna fanns också exempel på de som tror att draget att flytta dryckerna är verkningslöst:

”Inte svårare än att man går till en annan butik och handlar. En kamera vid stöldbegärliga varor och en höjd åldersgräns hade vart ett effektivare alternativ.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer