Åldersgräns för energidrycker ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se över om det behöver införas en åldersgräns för köp av engergidrycker och kommer därför ge Livsmedelsverket i uppdrag att utreda behovet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Idag finns en rekommenderad åldersgräns på 15 år för att köpa energidrycker men enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är det inte alla som följer rekommendationen.

– Därför kommer regeringen nu ge ett uppdrag till livsmedelsverket för att titta på om man också måste lagstadga om någon åldersgräns för försäljning, säger Sven-Erik Bucht till Ekot.

Fördubblad konsumtion

SVT har tidigare rapporterat att konsumtionen av energidryck nästan fördubblats i Sverige de senaste fem åren, enligt statistik från Sveriges bryggerier.

Enligt ekot har även flera fall av överkonsumtion uppmärksammats på senare tid, unga personer som tvingats söka vård efter exempelvis kraftig hjärtklappning, illamående och yrsel.

Energidryck har förbjudits på flera skolor runt om i landet. Vissa butiker har även börjat ta bort dryckerna från butikgolvet och förvarar dem bakom kassan likt tobak och läkemedel.

Ofarligt i måttliga mängder

På livsmedelsverkets sajt står det att energidryckskonsumtion är ofarligt i måttliga mängder. De flesta energidrycker innehåller ungefär lika mycket koffein som en kopp kaffe, men det finns drycker med betydligt högre koffeininnehåll och dricker man mycket av dessa kan man uppleva ”mycket obehagliga koffeineffekter”.

– Det finns ju länder som till och med har infört åldersgräns just med tanke på att höga intag i förhållande till kroppsvikt kan vara farligt för hälsan. Det finns ingen anledning att man ska utsätta barn och ungdomar för sådana risker, säger Sven-Erik Bucht.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer