Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar 22-åriga Chancelvie Lelo om sin situation och hur hon ser på framtiden – från förvaret. Foto: SVT

Har bott halva sitt liv i Halmstad – nu ska Chancelvie, 22, utvisas till Kongo

Uppdaterad
Publicerad

Hon kom med sin pappa och syster till Sverige för elva år sedan. Sedan dess har hon tappat hemspråket, tagit studenten och fått fast jobb i Halmstad. Nu står hon inför att ensam utvisas till Demokratiska republiken Kongo – ett land som, enligt hennes advokat, ännu inte accepterat henne som medborgare.

– Vad jag tror kommer hända är att jag blir fängslad, säger Chancelvie Lelo.

I klippet berättar 22-åriga Chancelvie Lelo om sin situation och hur hon ser på framtiden – inifrån förvaret.

När de lämnade Kongo år 2011 trodde Chancelvie Lelo att familjen skulle på semester. Men i stället sökte de asyl i Sverige, då pappan uppgav att myndigheterna i hemlandet utsatte honom för trakasserier på grund av att han stöttade en regimkritiker.

Redan 2012 fick familjen avslag på asylansökan, något pappan inte ska ha berättat för sina döttrar. Men familjen höll sig undan svenska myndigheter tills ärendet preskriberades 2016. De ansökte på nytt men sedan försvinner pappan.

Chancelvie Lelo berättar att de anmälde honom försvunnen, men hon vet fortfarande inte var han befinner sig eller om han lever.

Ville få en egen prövning

Då pappan var försvunnen ansökte Chancelvie Lelo om att få en ny, egen, prövning om uppehållstillstånd, eftersom asylärendet gällde dem som familj. Det nekades av Migrationsverket. I samma veva fick hon också veta att familjen skulle utvisats för många år sedan.

Chancelvie Lelo berättar att hon blev rädd då hon förstod att hon skulle utvisas själv till Kongo, ett land som hon inte längre har något kontaktnät i och där hon inte längre kan språket. Nu har hon heller ingen kontakt med sin äldre syster.

Rädd att hamna i fängelse

Sedan fyra månader tillbaka sitter hon i förvar. Tidigare har hon varit på Kongos ambassad i Sverige för att övertyga dem om att hon är född i landet. De ska fortfarande inte ha återkommit om hon får komma tillbaka till Kongo, men redan på tisdag har polisen i Sverige bokat en biljett för hennes återvändande.

Hon har fått höra att de där ska försöka förhandla henne in i landet – trots att hon saknar giltiga identitetshandlingar, vilket innebär att hon riskerar att sättas i fängelse. Utrikesdepartementet avråder sedan 2017 från icke nödvändiga resor till Demokratiska republiken Kongo.

– Utan giltiga resehandlingar och utan pass kommer hon i princip aldrig kunna få en identitet. Det man utvisar henne till är ett liv i prostitution, säger Nina Pirooz, Chancelvie Lelos advokat.

Migrationsverket: Finns inget krav på ordnat mottagande

Migrationsverket skriver i ett mejl till SVT Nyheter Halland:

”Migrationsverket har förståelse för att Chancelvie befinner sig i en tuff situation. Hon har sedan tidigare ett beslut om utvisning och detta beslut gäller i 4 år. Chancelvie har ett beslut om utvisning som fortfarande gäller vilket är förklaringen till varför polisen arbetar med ett återvändande. Chancelvie är idag myndig och det finns därför inga krav på ett ordnat mottagande för henne i hemlandet.”

Migrationsverket vill inte uttala sig närmare om det enskilda ärendet utan en fullmakt.

På söndag, den femte juni, skulle familjens gamla asylärende preskriberas och hon hade kunnat då söka asyl på nytt i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Chancelvie Lelo

Mer i ämnet