Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vännen och före detta läraren till Chancelvie, Eva Nordqvist, gör allt i sin makt för att hjälpa den 22-åriga tjejen att komma tillbaka till Sverige. I klippet går hon runt och söker jobb åt henne i olika butiker. Foto: Privat/SVT

Vännen Eva söker jobb i Halland åt utvisade Chancelvie

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt två månader sedan 22-åriga Chancelvie Lelo, som bott många år i Halmstad, utvisades till sitt födelseland Kongo – något som SVT tidigare rapporterat om. Hon har nyligen fått ett kongolesiskt pass och för att komma till Sverige behövs arbetstillstånd. Nu hjälper hennes före detta lärare henne med att söka jobb.

– Hittills har jag gått till ett tjugotal butiker. Får Chancelvie en anställning kan hon dessutom få arbetstillstånd och då återvända till Sverige. För där hon är nu har hon det inte bra, säger Eva Nordqvist.

Chancelvie bor på ett barnhem i Kinshasa. Med tanke på att hon inte kan språket, knappt har några vänner eller bekanta och inte vet hur landet fungerar känner hon sig isolerad. Att det dessutom är dåligt internet och farligt för en ung kvinna att röra sig ensam på gatorna gör saken inte bättre när det kommer till att söka jobb i landet.

Utvisningen av Chancelvie Lelo

– Jag vill jobba i Sverige där jag är uppväxt. Jag har nyss fått ett kongolesiskt pass så det kanske bli starten på processen att återvända hem, säger Chancelvie Lelo.

I klippet får du följa med Eva Nordqvist när hon söker jobb åt Chancelvie.

Arbetstillstånd i Sverige

För att få arbetstillstånd måste personen ha en anställning och kunna visa ett anställningsavtal som är underskrivet av båda parter. Arbetstillståndet ska vara klart när personen reser till Sverige. Följande krav ska också uppfyllas:

• Giltigt pass

• Anställning med anställningsvillkor som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

• Lön som är på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket/branschen.

• Anställning som gör det möjligt för personen att försörja sig. För att uppnå kravet på försörjning måste personen arbeta i den omfattningen att lönen kommer upp till minst 13 000 kronor i månaden före skatt.

• Arbetsgivaren ska ha tecknat sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring när anställningen påbörjas.

För vissa yrken och länder gäller särskilda regler.

Hur länge gäller det?

I de flesta fall får man tillstånd för den tid anställningen gäller men aldrig längre än passet är giltigt. Ett arbetstillstånd kan beviljas för högst två år i taget. Ska personen fortsätta arbeta i Sverige efter att tillståndet har gått ut lämnas en ansökan in om att förlänga tillståndet. Denna ansökan ska göras innan det tidigare tillståndet går ut.

För arbete som varar kortare tid än tre månader måste medborgare i vissa länder (exempelvis Kongo-Kinshasa) ha både arbetstillstånd och visum. Ansökan om visum görs i dessa fall hos ambassaden eller generalkonsulatet.

Vad krävs för att få stanna i Sverige på heltid?

När man har haft arbetstillstånd i 48 månader kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd. Migrationsverket bedömer om personen har rätt till permanent tillstånd i samband med ansökan om förlängt tillstånd. För att få svenskt medborgarskap krävs bland annat att man har permanent uppehållstillstånd och har bott en viss tid i Sverige, i regel sammanhängande under fem år.

Källa: www.migrationsverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Chancelvie Lelo

Mer i ämnet