Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skäms över vårt land och den rättsosäkerhet jag anser råder”, säger Eva Nordqvist, vän och före detta lärare. Foto: Privat/SVT

Utvisningen verkställd – Chancelvie, 22, är förd till Kongo

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra månader i förvar satte svenska myndigheter Chancelvie Lelo, 22, på ett plan tidigt på tisdagsmorgonen. Nu börjar en osäker framtid i Kongo. Ett land hon lämnade med familjen som elvaåring och nu återvänder till ensam.

– Hon ringde till mig men jag kom för sent, säger Eva Nordqvist tidigare gymnasielärare för Chancelvie som körde till Landvetter tidigt i morse.

Starta klippet för att se Eva Nordqvist, lärare och vän, berätta om varför hon tog sig till Landvetter och hur hon ser på myndigheters agerande.

Chancelvie Lelos advokat Nina Pirooz talade med henne strax innan hon klev på planet från Frankrike till Demokratiska republiken Kongo. Enligt advokaten har Chancelvie inga resehandlingar och har heller inte blivit testad för covid-19, eftersom hon vägrade.

– I normala fall får man inte resa in i landet om man inte testat sig. Men det finns en stor risk att det tar emot henne ändå, säger Nina Pirooz.

”Hon har svimmat flera gånger”

Förmodligen kommer Chancelvie tas till förvar av migrationsmyndigheterna i Demokratiska republiken Kongo.

– I bästa fall kommer hon bara släppas. Men då vet jag inte vad hon ska göra. Klara sig själv helt enkelt, säger Nina Pirooz.

Det var en medtagen Chancelvie som hon pratade med under mellanlandningen i Frankrike.

– Hon sa att hon redan svimmat flera gånger under transporten, säger Nina Pirooz.

SMS:et: ”De har lämnat mig”

Vid 20-tiden på tisdagskvällen uppgav vännen Eva Nordqvist att Chancelvie försökt nå henne, och att hon nu lämnats ensam i landet av gränspolisen.

”Snälla ring mig, de har bara lämnat mig och gått”, har 22-åringen skrivit i ett SMS.

– Men jag får inte tag på henne, jag försöker och försöker. Det är förfärligt, vi hade hoppats att de inte skulle ta emot henne utan giltiga dokument. Nu kommer det istället göra det omöjligt för henne att komma därifrån, säger Eva Nordqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Chancelvie Lelo

Mer i ämnet