Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Språkundervisning och arbete i kombination, ett framgångsrikt koncept. I klippet förklarar vd Jan Eric Petersson varför. Foto: Anton Johansson/SVT

Här erbjuds nyanlända SFI på arbetstid: ”Avgörande för att få ihop livet”

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända är i behov av språkundervisning och jobb. Industrin är i behov av arbetskraft. På Nitator i Oskarström möts de båda behoven – då nyanlända får SFI på arbetstid och företaget får nya anställda.

Det råder kompetensbrist inom flera delar av industribranschen och det har länge funnits svårigheter att rekrytera nya medarbetare.

I flera insatser sedan 1990-talet har Nitator i Halmstads kommun kunnat rekrytera personal genom att erbjuda svenskundervisning på arbetstid.

– Det är viktigt att våra medarbetare kan svenska i produktionen, dels av säkerhetsskäl men också för kommunikation, säger vd, Jan-Eric Petersson.

Vill kunna fortsätta

Under 2022 har den senaste utbildningsinsatsen i samarbete med Halmstad kommun lett till att företaget rekryterat ett tiotal ukrainska flyktingar. Nu hoppas företagsledningen på att få klartecken från kommunen att fortsätta med samma upplägg under 2023.

– Vi har haft samtal med kommunen om en fortsättning på det goda arbetet vi haft hittills. Vi väntar på svar, säger Joakim Johannesson, operativ chef på Nitator.

Starta klippet och se vd Jan-Eric Petersson förklara varför företaget valt att genomföra projektet och vad de drar för fördelar av det.

I Hallands kommuner finns totalt 958 ukrainska krigsflyktingar.

620 är kvinnor eller flickor.

338 är män eller pojkar.

Antal per kommun:

Halmstad: 309
Kungsbacka: 222
Falkenberg: 142
Varberg: 181
Laholm: 70
Hylte: 34

Siffran anger lägesbilden den 30 november 2022.
 

Statiken baseras på ukrainare som finns i det skyddsbehövande systemet. Personer som flyttat vidare till andra län efter att ha mottagits i Halland ingår inte.

Källa: Länsstyrelsen i Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet