Foto: TT (Arkivbild)

Här har polisen tagit en rattsurfare om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergspolisen har anmält 15 bilförare på lika många dagar sedan den nya mobillagen infördes.

– Vi har ändå inte gjort några speciella insatser, säger polischefen Christer Bartholdsson.

En av de första förarna i landet som åtalats enligt den nya lagstiftningen var en lastbilschaufför som ertappades på Strandvägen i Falkenberg med mobiltelefon i handen under färd.

Han togs redan dagen efter att mobilförbudet infördes den 1 februari.

Inga speciella insatser

Och Falkenbergspolisen har visat sig fortsatt flitig med att stoppa rattelefonörer. En par dag har det i genomsnitt blivit under de första 15 dagarna i februari.

– Om det kan bedömas som många vet jag inte. Men vi har ändå inte gjort några speciella insatser, utan det är patruller ute i tjänst som observerat förare som hanterat mobiltelefon samtidigt som de kört, säger Christer Bartholdsson, lokalpolisområdeschef för Falkenberg och Hylte.

Hur reagerar förarna när de blir stoppade?

– De flesta har inga synpunkter, utan känner till den nya lagen. De skäms kanske lite, säger Christer Bartholdsson.

Gammal vana

Vilka bevis har polisen om  föraren nekar?

– Skulle det dras till en rättegång är det polismannens vittnesmål. Vi skulle också kunna beslagta mobiltelefonen för att ta fram information om den har använts vid det här tillfället. Men jag vet inte om vi skulle dra det så långt, säger Christer Bartholdsson.

Tror du att folk i allmänhet inte har förstått allvaret i den nya lagstiftningen?

– Jag tror inte det är där det brister, utan att folk svarar i telefonen av gammal vana fast att de kör bil.

När polisen stoppar en förare skrivs en anmälan som sedan skickas vidare till Åklagarkammaren i Karlskrona som hanterar trafikmål för hela södra Sverige.

Hur många anmälningar av den här typen som hittills kommit så långt är oklart.

– Vi kan inte ta fram den siffran exakt, men vår bedömning är att vi hittills lämnat 10-15 mål som vi stämt in till tingsrätten, säger Emilia Wessel, beredare vid åklagarekammaren.

Så säger den nya lagen

Förare får inte hålla mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i handen samtidigt som de kör ett motordrivet fordon:

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.”

4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).”

Det är en skärpning av den tidigare regeln som förbjuder att använda exempelvis mobiltelefon eller GPS på ett sätt som gör föraren ouppmärksam och farlig i trafiken.

Brott mot den nya regeln kan innebära böter eller att föraren blir av med körkortet.

Regeln gäller förare av: moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.