”Jag vill själv ha hjälp när jag blir äldre så man får hjälpa till nu”, säger Mohammad Ataia, en av deltagarna. Foto: Anna Palmgren/SVT

Här snabbutbildar kommunen personal till äldreomsorgen i Halmstad

Publicerad

Blir frånvaron hög inom vård- och omsorgen i Halmstad så behövs snabbt personal som kan rycka in. Därför håller kommunen nu snabbutbildningar – och intresset är stort.

– Jag ser detta som en stor möjlighet att få ny erfarenhet, säger Moa Ahlgren, som permitterades från sitt hotelljobb i London för några veckor sen och nu går utbildningen.

På fyra dagar kom 850 ansökningar in till kommunen och då stängdes ansökan tillfälligt. Runt 250 av dessa var intresserade av att jobba inom äldreomsorgen, men behovet är större än så. Därför öppnades den igen i fredags.

Nu pågår de första snabbutbildningarna där deltagarna på tre dagar blir vårdbiträde, samma utbildning som sommarvikarier annars får. Förhoppningen från kommunen är att de som nu rycker in ska vilja fortsätta då behovet är stort. De flesta erbjuds en timanställning och några får vikariat.

I klippet berättar Gabriella Kylén, enhetschef på hemvårdsförvaltningen, om jobben och vad man får lära sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet