Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldern Cecilia Holm har märkt stor skillnad på dottern sedan hon började med hästterapi för tre månader sedan: ”Det är alldeles fantastiskt”. Foto: Teresia Loive/SVT

Hästterapi i Veddige för barn och unga: ”Det betyder allt för min dotter”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal barn och unga i Kungsbacka som lever med psykisk ohälsa har möjligheten att gå i hästterapi som rehabilitering.

– Min dotter har aldrig tidigare känt sig avslappnad, hon är antingen spänd för sin hyperaktivitet eller för att hon är arg. Men när vi åker härifrån är det annorlunda, säger föräldern Cecilia Holm.

Kungsbacka kommun har fördelat en coronapeng som satsas på utsattas situation i samhället. Pengen ska bland annat gå till ridterapi.

Majoriteten av deltagarna i hästterapin har neurospykiatriska diagnoser. Föräldern Cecilia Holm har sett en stor utveckling hos dottern sedan starten med hästterapi för tre månader sedan.

– Jag hade önskat att fler får den här möjligheten. Jag tror det här är en otroligt bra väg att gå och att få vara i den här miljön, säger hon.

”Flipperspelet varvar ner”

Terapiledaren Jen Janzdotter har en utbildning inom språk- och beteendeterapi, men har valt bort det klassiska terapisamtalet mot hästterapi.

– En adhd-hjärna kan snurra konstant, men efter en halvtimme på hästryggen varvar flipperspelet ner. Det är häftigt att få vara med om, säger Jen Janzdotter.

Hänvisas från BUP

Kungsbacka kommun har 12 platser för hästterapi på gården. Även barn- och ungdomspsykiatrin hänvisar patienter dit. För övriga deltagare som inte ingår i kommunens projekt betalas kostnaden privat.

Se hästarna i klippet och hör Cecilia Holm berätta vad hästterapin har betytt för hennes dotter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.