Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsminister Jennie Nilsson avgick på onsdagen från sin ministerpost för att återta sin plats i riksdagen från S-ledamoten Sara Heikkinen Breitholtz. Så här säger Ronny Löfquist, S-ordförande i Halland om ministerns avgång. Foto: Stina Stjernkvist/TT/ Riksdagen

Heikkinen Breitholtz (S) får lämna riksdagen efter landsbygdsministerns avgång

Uppdaterad
Publicerad

Hallänningen Jennie Nilsson (S) lämnar posten som landsbygdsminister och tar tillbaka sin plats som riksdagsledamot från Sara Heikkinen Breitholtz (S). Orsaken är att Socialdemokraterna vill säkra en röst för Löfven i kommande statsministeromröstningar. Nilssons ersättare, Heikkinen Breitholtz, är fortsatt sjukskriven efter en trafikolycka i Kungsbacka i december.

Sara Heikkinen Breitholtz (S) har inte varit på plats i riksdagen sedan december förra året när hon krockade med en buss i Kungsbacka. En olycka hon var brottsmisstänkt för – men åklagare meddelade i början av juli att att utredningen läggs ned.

Heikkinen Breitholtz är sjukskriven juli ut från sitt riksdagsuppdrag, men efter Jennie Nilssons agerande får hon lämna platsen under onsdagen. Däremot har hon fortfarande ett politisk uppdrag för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Kungsbacka.

– Vi har skrivit ett brev till henne där vi har bett att hon ska avsäga sig uppdraget, säger Ann-Louise Lundqvist (S), ordförande Kungsbacka Arbetarekommun.

Sara Heikkinen Breitholtz har ännu inte gett något besked.

SVT Nyheter har sökt henne utan framgång.

Starta klippet för en kommentar från Socialdemokraternas ordförande i Halland, Ronny Löfquist, om ministerns avgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer