Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vårdbidraget betyder mycket för oss”, säger föräldern Britta Brus. Hennes bidrag går ut i juni – hör henne berätta om oron för vad som händer därefter. Foto: Elin Schwartz/SVT

Britta är rädd att hamna i glapp när vårdbidraget går ut – köer på åtta månader till nya omvårdnadsbidraget

Uppdaterad
Publicerad

Hennes sista utbetalning av vårdbidraget kommer i juni, sedan vet hon inte vad som händer. Britta Brus är en av tusentals föräldrar som behöver söka om sina bidrag på nytt efter att nya regler har införts – och hon är oroad för framtiden.

– Vårdbidraget är väldigt viktigt för oss eftersom vi har väldigt små marginaler, säger Britta Brus, som är från Göteborg, men som under ett halvår nu bor i Varberg där ena barnet vårdas på sjukhus.

Sedan flera år tillbaka har hon vårdbidrag för sina två barn, som är 12 och 15 år. Båda barnen har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och det ena barnet har även en svår sjukdom.

Åtta månaders väntetid

Men i juni löper hennes vårdbidrag ut och hon måste därför ansöka om det nya omvårdnadsbidraget. Hos Försäkringskassan ligger väntetiderna i snitt på åtta månader och det har gjort att drygt 10 000 föräldrar har hamnat i ett glapp i väntan på att de nya ansökningarna ska behandlas.

I Halland handlar det om 273 personer och i Västra Götaland om 1 297 personer, som nu inte får något av bidragen. I båda länen finns det föräldrar som har fått vänta i över ett år.

Hör Britta Brus berätta om varför hon är rädd att hamna i ett glapp innan hon får nytt bidrag, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer