Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ida Lundstedt och sonen Charlie. Hör henne berätta i klippet vad bidraget betyder för honom. Foto: Philip Naskret/SVT

Femårige Charlie har väntat i flera månader på omvårdnadsbidraget

Uppdaterad
Publicerad

Ida Lundstedts son Charlie har en cp-skada och språkstörning. Han har tidigare haft vårdbidrag, men trots att familjen ansökte om det nya omvårdnadsbidraget redan i augusti har de ännu inte fått någon handläggare hos Försäkringskassan.
– Man känner att man inte är tillräcklig som förälder, säger Ida Lundstedt.

Vårdbidraget har varit ett stöd för föräldrar som vårdar barn med exempelvis funktionsnedsättning. I juni 2018 röstade riksdagen för regeringens förslag att ersätta vårdbidraget med omvårdnadsbidraget och merkostnadsersättningen.

De nya bidragsformerna infördes förra året och tvingade familjer som tidigare beviljats vårdbidrag att ansöka på nytt.

Tusentals får vänta

Försäkringskassan satte som mål att handläggningstiden skulle vara 90 dagar, men enligt statistik som SVT Nyheter begärt ut från myndigheten har över 7300 familjer fått vänta längre på beslutet och varit utan ersättning under tiden.

I Örebro län handlar det om nästan 220 vårdnadshavare.

En av dem är Ida Lundstedt som till exempel använt vårdbidraget för att köpa material till sonen Charlie som använts i hans kommunkationsträning.

– Han står lite still i sin utveckling. Vi kan inte göra alla aktiviteter som vi önskar att vi skulle kunna göra, säger hon.

”Väldigt beklagligt”

Enligt Försäkringskassan har besluten dragit ut på tiden bland annat eftersom de fått in många ansökningar, och samtidigt inte fått mer ekonomiska medel för att anställa tillräckligt många utredare för att handlägga dem. 

– Det är väldigt beklagligt och ingen är nöjd med den här situationen, säger Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer