Här berättar Julia Oláh om sitt stora äventyr. Se de fantastiska bilderna. Foto: Privat

Hemma i Varberg efter tusen mil på cykel

Uppdaterad
Publicerad

Hon har trampat genom värme, kyla, snö och sandstorm. Efter nästan tusen mil på cykel hälsas hon på lördag välkommen hem till Varberg.

– Det är nog inte långt kvar till nästa äventyr, säger Julia Oláh.

– Det är någonting med den enorma tomheten. Där finns typ inget, ändå finns allt, säger Julia Oláh.

Hon pratar om sin förkärlek till öknar.

Nu senast har hon cyklat genom Marocko, efter att först ha trampat sig från Nordkap i Nordnorge och genom hela Europa, en resa på nära 1.000 mil under ett drygt halvår.

Singlade slant om vart resan skulle gå

När vi når henne är hon på sluttampen och på väg mot flygplatsen i Agadir. I videosamtalet ser vi Atlasbergen svagt skymta i bakgrunden.

– Jag hade planer på att cykla till Gibraltar från början. Nånstans nära gränsen till Frankrike ändrades rutten. Men så singlade jag slant med en annan cyklist som jag campade med så blev det Marocko istället.

Julia har på sin resa mött solsken, snö, regn, storm, sandblåst, värme och kyla.

Här tar Julia en paus i närheten av Grenoble i Frankrike. Foto: Privat

När har du känt att du vill ge upp?

– Aldrig. Det har varit en del gånger när jag känt mig ensam, ofta när vädret varit dåligt och det varit kallt och regnigt. Men man blir härdad, säger Julia Oláh.

Cykelförsäljare

Julia Oláh jobbar vanligtvis med att montera och sälja cyklar. Foto: Privat

Julia Oláh är uppvuxen i Veddige, utanför Varberg, men bor numera i Göteborg.

När du läser det här har hon, om allt gått som planerat, redan flugit till Köpenhamn och cyklat till Varberg där hon i dag, på lördagsförmiddagen, tas emot med en välkommen hem-ceremoni i Gallerian av arrangörerna bakom Varbergs sommargiro som i sommar hålls för tredje året.

När hon kommer hem återupptar hon arbetet med att sälja och montera cyklar.

Vad för äventyr ska nu göra nästa gång?

På slingriga vägar genom Frankrike – här vid Jurabergen. Foto: Privat

– Bra fråga. Det hade varit helt fantastiskt att cykla jorden runt. Först ska jag hem och ta en paus och smälta saker och ting. Men av erfarenhet vet jag att det nog inte är långt kvar till nästa äventyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.