Sofie Anderbergs hemmasnickrade trafikljus står placerat vid ingången till hennes leksaksbutik. Den består av en avfallshink, två delar till stuprör, ett kortstativ, ett ställ för fingerdockor och två lampor som kan byta färg med hjälp av en fjärrkontroll. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Hon vill sänka smittorisken – med trafikljus: ”Är så nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Bara några dagar efter att de allmänna coronaråden skärptes till i Halland började Sofie Anderberg klura på en idé. För att motverka att det blir trångt med kunder i hennes leksaksbutik i Halmstad byggde hon ihop ett eget trafikljus. Det används nu vid butiksingången och lyser rött varje gång det blir för många.

– Det fungerar suveränt. Jag är så nöjd. Tanken är att både kunder och personal ska känna sig trygga, säger Sofie Anderberg.

Hon har inte satt något exakt tak på hur många det får vara i butiken samtidigt. Men målet är att man ska kunna hålla två meters avstånd till varandra hela tiden. När det blir för trångt slår hon på rödljuset med hjälp av en fjärrkontroll och nya besökare får tålmodigt vänta på sin tur på gatan utanför.

Coronaviruset i Halland

– Folk respekterar det och det har bara varit positiva reaktioner. Jag kommer använda det så länge det behövs, säger Sofie Anderberg.

I klippet visar hon hur trafikljuset fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet