Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folkomröstningen om Österskans flyttas fram: ”Ett glädjebesked” menar Fabio Ishaq (SD). Foto: White arkitekter/SVT

Hotellbygget på Österskans: folkomröstning i Halmstad förskjuts

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen folkomröstning om hotellbygget på Österskans i Halmstad i januari. Istället var det Sverigedemokraternas linje som vann, ett beslut som innebär att folkomröstningen förläggs i samband med det ordinarie valet 2022.

Socialdemokraternas förslag gick inte igenom. Det innebär att detaljplanearbetet för Österskans fortsätter.

– Det är kvalificerat vansinne faktiskt, där låg ett förslag som vi hade lagt om att avbryta de här hotellplanerna och avbryta folkomröstningen men istället så röstade de ned vårt förslag och röstade för att skjuta fram folkomröstningen istället, säger Stefan Pålsson (S).

På ett extrainsatt möte på tisdagen beslutade kommunstyrelsen att skjuta upp folkomröstningen till de allmänna valen 2022. Beslutet innebär att Sverigedemokraternas linje vann. SD har tidigare uttryckt att de är emot planerna på ett hotell i området.

– Vi yrkade avslag på det liggande förslaget om ett hotell, det är viktigt att ta med sig. Vi vill flytta omröstningen till det valet 2022 istället, för att få en bättre demokratisk process där alla kan komma till tals och säga sitt, säger Fabio Ishaq (SD).

Starta klippet föra att höra honom berätta mer om hur Sverigedemokraternas tankar går kring framtiden för Österskans.

Alliansen gick på SD:s linje

Allianspartierna röstade på Sverigedemokraternas förslag i omröstningen på kommunstyrelsemötet. Utgången är kommunstyrelsens ordförande, Jonas Bergman (M), nöjd med.

– Vi vill ju gärna ha den här folkomröstningen och slutföra den här planen som redan är försenad. Alternativet här var att slänga sex år av förberedelser, säger han.

Att omröstningen hamnar i samband med de allmänna valen ser Jonas Bergman (M) inte som ett problem.

– Från mitt partis sida så tyckte vi redan från början att omröstningen borde hållas på valdagen, så att fler tar ställning i frågan, plus att det blir billigare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hotellplanerna på Österskans

Mer i ämnet