Foto: TT

Fria byten i fotbollsmatcher kan rivas upp

Publicerad

Det omdiskuterade Hallandsförslaget om fria byten i landets lägre elitdivisioner kan komma att rivas upp under ett extrainsatt möte på tisdagskvällen.

Svenska fotbollförbunds beslutande församling Representantskapet, med bland att delegater från alla svenska fotbollsdistrikt, röstade i början av december för att införa ett fritt avbytarsystem i de lägre elitdivisionerna – division 1 för damer och division 2 och 3 för herrar.

Beslutet togs efter en motion från Hallands fotbollförbund. Men många berörda spelare, klubbar och distrikt har varit hårda i sin kritik.

Det har fått Svenska fotbollförbundet att öppna för en omprövning av beslutet.

LÄS MER: Fotbollssverige rasar efter Hallands förslag

I kväll håller Representantskapets 45 ledamöter därför en extrainsatt telefonkonferens.

– Första frågan blir om beslutet från december ska rivas upp eller inte. Och om det rivs upp får vi ta ställning till förbundets alternativa förslag, säger Gunilla Gustafsson, Hallands representant vid det extrainsatta mötet.

Det alternativa förslaget innebär att beslutet revideras så att det tillåts max fem byten per match – istället för ett obegränsat antal.

Sedan kan det förstås även komma ytterligare motförslag på mötet.

Stockholms distrikt har till exempel haft en enkät ute bland sina föreningar där ytterligare en variant finns med.

LÄS MER: Fria byten kan skrotas efter massiv kritik

Hallands fotbollförbund kommer i första hand att rösta för att beslutet från i december inte rivas upp.

– Vår främsta ambition i det här är att det ska främja yngre spelare. Vi ser att många yngre spelare blir uttagna till matcherna, men inte byts in och till slut tröttnar de och slutar, säger Gunilla Gustafsson.

Motståndarna menar att fria byten så här högt upp i seriesystemet riskerar att missbrukas och att spelet blir lidande om det ska bytas i tid och otid under en match.

– Vi har ju fria avbytarsystem i lägre divisioner och där ser vi inte de tendenserna, svarar Gunilla Gustafsson.

Om Representantskapet röstar för att riva upp det en månad gamla beslutet, så är Hallands fotbollförbund öppna för att stödja alternatiförslaget.

– Det ligger rätt nära det andrahandsförslag som vi själva förde fram redan i vår ursprungliga motion, säger Gunilla Gustafsson.

LÄS MER: Hallandsklubben skakar om fotbollssverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer