Bilar får vara kvar – men skyltar måste ner. Mark- och miljööverdomstolen sätter punkt i lång juridisk kamp om bilstranden vid Laholmsbukten. Bilderna är från föreningen Strandmiljö Laholms inlagor till domstolen. Foto: Strandmiljö Laholm

Inget förbud mot bilar på stranden – men skyltar måste bort

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun måste sluta skylta till bilparkering på stranden. Men det blir inget förbud mot att kör ner med bil till havet. Det är kontentan när mark- och miljööverdomstolen sätter punkt för den mångåriga juridiska kampen.

Möjligheten att köra ner med bil på delar av stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand har funnits i många år och länge tagits för självklar.

Men föreningen Strandmiljö Laholm har drivit på i frågan om ett totalförbud mot motorfordon.

Bilstranden i Laholm

Laholms kommun har å sin sida kämpat för att få ha kvar bilparkeringar på de delar där det i dag är tillåtet, med motiveringen att det saknas tillräckliga övriga ytor i kustområdet för att tillgodose behovet av P-platser under högsäsong.

Miljöfarlig verksamhet

Men domen, som nu kommer lagom till midsommar, har ingen given vinnare eller förlorare.

Något totalt förbud mot motorfordon på stranden utfärdar mark- och miljööverdomstolen inte.

Däremot konstateras att bilkörning på stranden är en miljöfarlig verksamhet och att kommunen därför INTE får fortsätta främja bilkörning på stranden.

Kommunen måste bland annat plocka ner skyltar om bilparkering på stranden och får inte heller fortsätta upplysa om den på sin hemsida.

Kommunen äger inte stranden

I domen spelar det också in att kommunen inte är markägare till stranden, även om kommunen har tagit på sig ansvaret att sköta och underhålla stranden. Området ägs istället av en rad privata markägare. Därför kan inte föreläggas att vidta några åtgärder för att i övrigt hindra biltrafik på stranden, konstaterar domstolen.

Något förbud mot att fortsätta underhålla vägarna ner till stranden utfärdar domstolen inte heller eftersom dessa ska vara farbara för räddningsfordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilstranden i Laholm

Mer i ämnet