Tio års kamp har lett till seger mot bilstranden, menar Sten Wandel, ordförande för föreningen Strandmiljö Laholm. Foto: PRIVAT/ Strandmiljö Laholm

Strandmiljö Laholm ser dom mot bilstranden som en seger

Uppdaterad
Publicerad
Domen säger inte rakt ut att det blir förbjudet att köra bil på stranden. Men ordföranden i föreningen Strandmiljö Laholm ser det som en seger.
– Absolut, säger Sten Wandel.

Föreningen Strandmiljö Laholm bildades för tio år sedan med syftet att få bort fordon från stränderna i Skummeslövsstrand och Mellbystrand.

Det är föreningen som ligger bakom de överklaganden som nu lett fram till att mark- och miljödomstolen förbjuder Laholms kommun att främja motorfordonstrafik på stranden.

”Uppenbart brott”

En seger för föreningen, menar ordföranden Sten Wandel.

– Det är inte ett lika tydligt förbud mot bilparkering som i den förra domen som revs upp, men som vi tolkar den här domen är körning på stranden ett uppenbart brott mot terrängkörningslagen, säger Sten Wandel.

Varför är det så viktigt för er att få bort bilarna från stranden?

– Jag personligen har stridit för det här i 40 års tid. Det började när mina egna barn var små och lekte på stranden. Jag tycker inte bilar hör hemma i den miljön. Men det finns andra i föreningen som ser det ur en ren miljöaspekt, säger Sten Wandel, som själv är sommarboende i Skummeslövsstrand.

Parkeringsinventering

Bilstranden har av hävd funnits i Mellbystrand och Skummeslövsstrand sedan bilarnas barndom. Det har efterhand reglerats så att det finns ett antal nedfarter till parkeringszoner på stranden.

Ett argument för att behålla parkering på stranden har varit att det inte finns tillräckligt med andra strandnära parkeringsplatser under varma sommardagar.

Anser ni att det går att ordna tillräckligt med parkeringar om stranden inte längre får användas?

– Ja, vi har gjort en inventering och det går att få in tre-fyra gånger så många parkeringsplatser om man använder grönområden. Och om det nu blir förbjudet att parkera på stranden hoppas vi att fler faktiskt tar cykeln eller går till stranden istället för att köra bil ända ner till havet, säger Sten Wandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer