I klippet berättar Foto: SVT/

Inte bara kritik mot hotellplaner på Österskans: ”Alltid lättare att säga nej till nya saker”

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanen för Österskans i Halmstad väcker kritik, en protestgrupp vill få till stånd en folkomröstning i frågan. Men det finns också de som är positiva till förslaget om ett 16 våningar högt hotell.

I helgen rapporterade SVT Halland om den Facebook-grupp som startats för att samla in namn mot förslaget på detaljplan för Picassoparken i Halmstad. Gruppen har i skrivande stund fler än 3 000 medlemmar. Syftet är att samla in så många namn att man kan få till en folkomröstning i frågan.

Men det är inte bara kritiska röster som hörs, det finns även positiva tongångar.

Bland annat ser Marie Axtelius, regionchef för Företagarna i Halland, att detaljplanen kan bidra till Halmstads utveckling medan Halmstadbon Micke Ek engagerar sig i frågan på sociala medier.

Vad tycker du om det nya hotellet i Halmstad?

Pinnat inlägg

Hej! Vad tänker du kring hotellplanerna på Österskans? Kommer byggnaden att skapa en obalans i stadsbilden – eller blir det kanske ett lyft för hela regionen?

Nu stänger vi ner chatten angående det nya hotellet i Halmstad. Ni är många som har engagerat er i frågan och det är onekligen ett ämne som berör. Ytterligare kommentarer eller tips hänvisas till vår mejlkorg: Halland@svt.se

Tack för den här gången! /redaktionen.

Renée Jonan • Tycker inte att detta hotell kommer att passa in i stadsbilden där. Borde få vara öpoet grönområde/park. Vi behöver dessa gröna andningshål för luftens. skull. Det blir så mörkt med höga hus

Anna • För högt, felplacerat och skymmer härliga ytoe framför teatern. Tänk gärna nytt men tänk om angående detta! Fler hotell behöver vi inte.
Planerna på att bygga terass eller trappor och promenadstråk längs Nissan är kanonbra men skippa höghus i anslutning.

Eva Andersson • Hej! Jag tycker det är mer intressant att diskutera syftet med hotellet snarare än hur huskroppen ska se ut och placeringen av den. Upplever att centrum har för många tomma butikslokaler vilket skapar en ödslighet. Varför har det blivit så? Vem befolkar stadskärnan idag? Hur skapas en levande stadskärna för oss som bor i Halmstad och för stadens näringsidkare. Vad tycker barnen och de unga om staden? De är framtiden, har någon frågat dem? Har de varit delaktiga? Vore det inte mer intressant att fundera över hur Halmstads centrum kan bli en levande stadskärna innan hotellet byggs. För vem ska annars bo på hotellet?

Inga-Lisa Svensson • Är Halmstad i behov av ett nytt hotell? Kommer Halmstad att kunna fylla detta hotell med betalande kunder? Eller kommer det att bli som parkeringshuset vid polisen! Nej tack till ett nytt hotell!

Jan Stenklint • Kan inte låta bli att citera Boverket ’s rapport” Den måttfulla staden som kom för 25 år sen. ”Den måttfulla staden är den svenska lilla eller medelstora staden när den är som bäst. En robust och levande stad som tål förändringar, Den måttfulla staden är unik. Men våra svenska städer har också vissa gemensamma drag som är värda att inte bygga bort. .... Det innbär att vara varsam med människors vardagsliv och att med kunskap, lyhördhet och sunt förnuft värna och utveckla staden utifrån det lokala och det måttfulla.”
Jag kan inte finna att det tänkta hotellet är förenligt med detta synsätt. Det är främmande för den centrala stadens skala och skulle konsumera grönyta som snarare behöver ökas än krympa. Ökas genom att Österskans friläggs och att vår unika profilbyggnad, biblioteket bättre exponeras.

Inger Johansson • Tycker det är helt enkelt vansinnigt att fördärva stadsbilden med ett så stort hus. Passar inte alls in.

Monica Jovliden • Nej, nej till detta höga hotell som inte passar in i stadsbilden.

Kalle F • Vansinnigt förslag
Stranden på Nissan är fel plats

Marie • Helt orimligt! Det passar absolut inte i stadsmiljön som har en låång mörk vinter. Använd pengarna till något som är passande från barn till äldre, till exempel gröna platser, Meet point, salu house....

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellplanerna på Österskans

Mer i ämnet